Geld terug van de Belastingdienst 2018 - 2019: belastingtips


Belastingtips voor de belastingteruggave 2018 en 2019 zijn vaak welkom en kunnen ervoor zorgen dat u als particulier geld terug krijgt van de Belastingdienst. Geld terug van de fiscus is niet alleen fijn zijn, maar vaak ook mogelijk. Voor een snelle belastingteruggave moet u wel in actie komen. Of u vraagt maandelijks geld terug van de Belastingdienst als voorschot of uw wacht tot volgend voorjaar en vult dan al uw aftrekposten en heffingskortingen in bij uw belastingaangifte 2018 en 2019. De loonbelasting is vaak maar een voorheffing op de inkomstenbelasting. Loop uw voordelen niet mis.

Belastingtips om minder belasting te betalen in 2018 of 2019

Belasting betalen is bijna onontkoombaar, maar teveel belasting betalen is nergens voor nodig. In onze belastingheffing zijn er allerlei voorzieningen ingebouwd die een belastingteruggave mogelijk maken:

  • Er zijn allerlei aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek voor het eigen huis, studie, levensonderhoud, reiskosten openbaar vervoer, wellicht een aftrek voor de aangekochte lijfrente bij een pensioentekort en ziektekosten;
  • Er zijn allerlei heffingskortingen waar u mogelijk recht op hebt.


Maak dus op tijd van uw rechten gebruik.

Loonbelasting versus inkomstenbelasting

De loonbelasting is vaak geen eindheffing, dat is de inkomstenbelasting. Als u salaris ontvangt, worden daarop als het goed is belastingen en premies ingehouden door de werkgever via de loonbelasting. De werkgever houdt daarbij rekening met de volgende heffingskortingen als u er recht op hebt:

  • Uw algemene heffingskorting;
  • Uw arbeidskorting;
  • Uw ouderenkorting;
  • Uw alleenstaande ouderenkorting;
  • Uw levensloopverlofkorting, deze levensloopverlofkorting is in 2019 maximaal € 215 (€ 212 in 2018) per jaar dat u gespaard hebt voor de levensloopregeling in de periode 2006 tot en met 2011.
  • Uw jonggehandicaptenkorting.


Maar er zijn nog meer heffingskortingen mogelijk, waarmee een werkgever gedurende het jaar geen rekening houdt, zoals:

  • Uw inkomensafhankelijke combinatiekorting;
  • Uw doorwerkbonus (tot 2018);
  • De korting voor maatschappelijke beleggingen;
  • De korting voor durfkapitaal en culturele beleggingen.


De kans is groot dat u in 2018 of 2019 ook recht hebt op een loonheffingskorting uit het tweede rijtje. Als u geen belastingaangifte inkomstenbelasting doet, krijgt u die heffingskortingen niet automatisch, doe dus belastingaangifte.

Fiscale aftrekposten zoals de hypotheekrente

Dan zijn er allerlei fiscale aftrekposten, waarvan de hypotheekrenteaftrek voor uw eigen huis wel de bekendste is. Of misschien hebt u wel een grote aftrekpost aan alimentatie of ziektekosten? Hoe het ook zij, de werkgever houdt meestal bij de loonheffing geen rekening met uw aftrekposten, waardoor u teveel belasting betaalt.

Algemene heffingskorting minst verdienende partner

De algemene heffingskorting voor de minst verdienende partner, ook wel aanrechtsubsidie genoemd, is ook een post waarmee de werkgever geen rekening houdt. Toch is dit qua bedrag een interessante heffingskorting, ook al wordt deze aanrechtsubsidie 2018, minstverdienende partner jaarlijks verder afgebouwd. Deze subsidie krijgt u alleen als u een voorlopige aanslag inkomstenbelasting invult (maandelijkse betaling) of bij de aangifte inkomstenbelasting

Belasting terug krijgen in 2018 of 2019?

Wie in teveel belasting betaalt, omdat de werkgever eigenlijk teveel belastinggeld inhoudt, of omdat er bepaalde aftrekposten zijn waarmee de werkgever nog geen rekening kon houden, heeft drie keuzes:

  • U hebt geen oproep gekregen om belastingaangifte te doen en laat het daarbij zitten. Het zal duidelijk zijn dat niet altijd verstandig is, omdat u zo bepaalde belastingvoordelen misloopt. Vraag dan alsnog om een aangifteformulier of doe toch gewoon digitaal belastingaangifte voor de inkomstenbelasting;
  • U vraagt geld in het jaar zelf van de belasting terug via de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2019. U beschikt dan eerder over de belastingteruggave, maar let er wel op dat u ook weer niet te veel terugvraagt, want dan zult u op een later moment weer extra belasting moeten terugbetalen;
  • U wacht tot de belastingaangifte in het voorjaar van het volgende jaar. De belastingaangifte 2019 in het voorjaar van 2019.

Slot geld terug van de Belastingdienst

Als u belasting moet bijbetalen, zult u niet veel haast hebben. Maar als u geld terug krijgt, kunt u al gedurende het jaar geld terugvragen van de fiscus. Waarom zou u dat niet gewoon doen? Let op de deadline voor uw aangifte inkomstenbelasting. Maak gebruik van deze mogelijkheid tot uitstel voor de belastingaangifte. De Belastingdienst houdt de belastingbetaler verantwoordelijk voor het correct invullen van de belastingaangifte, ook als al een aantal gegevens door de Belastingdienst zelf is ingevuld en dat misschien foutief is gebeurd.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.