De Belastingdienst & vooraf ingevulde belastingaangifte IB


Digitaal belastingaangifte doen in 2018 over 2017 of in 2019 over 2018 is eenvoudiger dan ooit. De Belastingdienst heeft een prettige service voor de belastingbetalers. Dit is de door de Belastingdienst vooraf ingevulde aangifte IB waarmee u waarschijnlijk ook al in 2017 kennis maakte. Gemakkelijk is deze hulp bij het invullen van uw belastingaangifte, maar controleer altijd goed de gegevens die de fiscus al voor u heeft ingevuld. Anders betaalt u wellicht te veel belasting en u bent verantwoordelijk voor de fouten in de aangifte. De digitale belastingaangifte is een snelle manier van belastingaangifte en heeft vele voordelen. Let op uw aftrekposten. Vanaf 2016 krijgt u, als u dat wilt, berichten over uw belastingaangifte ook per mail.

Belastingdienst vult in en toch zelf belastingaangifte doen

Wie belastingaangifte doet, weet dat de aangifte IB vaak tot stress leidt. Er moeten allerlei gegevens worden opgezocht en ingevuld. Vaak ook dingen die u net even niet bij de hand hebt. Een beetje overbodig moet de Belastingdienst gedacht hebben, want veel gegevens zijn bij de Belastingdienst al bekend. In plaats van u op alles te checken kan de Belastingdienst in theorie dus al heel wat voor u invullen. Tja, als u vervolgens weer van die gegevens afwijkt, valt er natuurlijk weer wat te controleren. Zoals dit geldt voor alle gegevens die voor de Belastingdienst nieuw zijn. Maar uw persoonlijke situatie kan ook veranderd zijn, wat een anders ingevulde aangifte noodzakelijk maakt.

De vooraf ingevulde belastingaangifte IB, VIA

De Belastingdienst kan vooraf al heel wat voor u invullen. Kijkt u maar naar de volgende gegevens die bekend zijn:

  • Het burgerservicenummer en geboortedatum;
  • Uw naam, gegevens echtgenoot of fiscaal partner;
  • Uw loon, pensioen en andere uitkeringen;
  • Uw spaargeld bij banken;
  • De WOZ-waarde van uw eigen woning en het eigen woning forfait dat daar bij hoort;
  • De periode, waarin deze woning uw hoofdverblijf is of was;
  • Eventuele gegevens van andere woningen;
  • De heffingskortingen;
  • De voorlopige aanslag;
  • De teruggaaf inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet, Zvw.

 

De Vooraf Ingevulde Aangifte in 2017 is vanaf 1 maart 2017 beschikbaar. Wacht dus met het aangifteprogramma 2017 tot na 1 maart 2017 en lever het uiterlijk 1 mei 2017 in. De Vooraf Ingevulde Aangifte 2018 is vanaf 1 maart 2018 beschikbaar 1.

Buitenlandse belastingplichtigen

Als buitenlands belastingplichtige in Nederland moet u aangifte doen als:

  • U een aangiftebrief hebt ontvangen.
  • Een 'C-biljet hebt ontvangen.
  • Geen aangiftebrief of C-biljet hebt ontvangen, maar wel inkomsten uit Nederland had waarover u meer dan € 43 belasting moet betalen.
  • Geen aangiftebrief of C-biljet hebt ontvangen, maar wel in aanmerking denkt te komen voor een teruggaaf die hoger is dan € 14.

Digitale aangifte inkomstenbelasting 2017, 2018 en 2019, controleer uw gegevens goed

Punt is wel dat u alleen van deze mogelijkheid gebruik kunt maken als u digitale aangifte van uw belastingen doet. Voor de ingevulde aangifte 2019 moet u bovendien wachten tot 1 maart 2019. De Belastingdienst heeft dan alle bovengenoemde gegevens binnen. Als u het digitale programma wilt gebruiken, moet u vooraf aanvinken dat u dat wilt doen inclusief de door de Belastingdienst vooraf ingevulde gegevens. De vooraf ingevulde aangifte gaat in het jargon van de Belastingdienst als VIA door het leven. Zonder deze gegevens is het programma al vanaf 1 januari beschikbaar.

Voordelen digitale belastingaangifte 2017, 2018 en 2019

De digitale belastingaangifte heeft meerdere voordelen:

  • Zoals eerder aangegeven zijn allerlei gegevens al ingevuld.
  • Er is vaak meer ruimte voor uw gegevens. Zeker bij fiscale partners met meerdere huizen is dat een groot voordeel.
  • Het programma berekent hoe u het beste uw aftrekposten onderling kunt verdelen.


U hebt wel beiden een digid-inlogcode nodig. Wie in het buitenland digitaal belastingaangifte doet kan de belastingdienst om een elektronische handtekening vragen.

Foute gegevens belastingaangifte

En wat als sommige gegevens niet juist of onvolledig zijn ingevuld door de Belastingdienst? Welnu, u moet die gegevens controleren en u bent volgens de wet ook verantwoordelijk voor de uiteindelijk ingestuurde belastingaangifte en de juistheid daarvan. Het is een service van de Belastingdienst en niet meer dan dat.

Papieren belastingaangifte

U kunt dus digitaal belastingaangifte doen, met al dan niet de vooraf ingevulde gegevens, maar ook gewoon traditioneel gebruik maken van het papieren aangiftebiljet. Voor 1 mei, tenzij u uitstel aanvraagt en krijgt. Bovendien start de Belastingdienst nu met de VIA bij de particulieren en zullen ook de ondernemers op een later moment volgen.

Hulp bij de belastingaangifte 2017, 2018 en 2019

Een hulp bij uw belastingaangifte is natuurlijk superhandig. De Belastingdienst helpt via de vooraf ingevulde aangifte, u kunt deskundige hulp inschakelen of zoals u nu doet via het internet. Maar check alles goed voordat u het instuurt.

Slot

Wie sneller zijn geld terug wil krijgen van de Belastingdienst, kan beter zijn gegevens zelf invullen en zo digitaal zijn belastingaangifte doen. Dan hoeft u namelijk niet met de aangifte op de fiscus te wachten. De mogelijkheid van digitale aangifte is er ook voor de voorlopige aanslag 2019 inkomstenbelasting, de teruggave.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.