Bijleenregeling 2018 en 2019, aflossingsplicht hypotheek


De regels voor de bijleenregeling 2018 en 2019 zijn ingewikkelder geworden. Als u gaat verhuizen en een hypotheek wilt afsluiten moet u door de aflossingsplicht meer dan ooit van de Belastingdienst bijhouden hoe uw hypotheken tot nu toe zijn samengesteld. Alleen dan hebt u de maximaal haalbare hypotheekrenteaftrek en een maximaal fiscaal voordeel. Fiscaal slim verhuizen naar een andere koopwoning vraagt inmiddels om een goede boekhouding. Extra aflossen op een huis in de verkoop is door de bijleenregeling niet meer aantrekkelijk. U moet de overwaarde namelijk ook in het nieuwe huis stoppen.

Bijleenregeling 2018 en 2019, huis verkopen en een nieuwe kopen

In zijn drang om de hypotheekrenteaftrek op een koopwoning verder te beperken, bedenkt de politiek steeds nieuwe regels. Deze nieuwe regels zorgen ervoor dat zowel u als de Belastingdienst een goede administratie op orde moeten houden om nog te weten hoeveel hypotheekrente aftrekbaar is. Omdat u verantwoordelijk bent voor uw belastingaangifte, komt dit er primair op neer dat u een goede administratie moet hebben. Vooral nu er verplicht moet worden afgelost en door de bijleenregeling is het allemaal weer een stap ingewikkelder geworden.

Hoe werkte de bijleenregeling bij een hypotheek en een huis in de verkoop, welke rol speelt de overwaarde?

De bijleenregeling is bedacht in de tijd dat bij de verkoop van een huis het behalen van een mooie overwaarde de standaard was. Bijna iedereen verkocht zijn huis wel met winst en hield daardoor na aftrek van de hypotheek nog wat geld over. De bijleenregeling bepaalt dat u deze overwaarde bij aankoop van een nieuw huis in het nieuwe huis moet investeren om voor een maximale hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. U mocht wel meer lenen, maar dan was die rente niet als hypotheekrente aftrekbaar. En de soms was redelijk snel gemaakt. U wist hoeveel hypotheek u bij de aankoop van uw eerste huis had afgesloten, wist hoeveel u tussentijds had afgelost en wist zo ook wat de overwaarde was. Nu iedereen met een hypotheek vanaf 2013 verplicht is om af te lossen via een ingewikkeld aflossingsschema, is het een stuk lastiger geworden. U lost namelijk elke maand automatisch af en in de meeste gevallen is dat elke maand een ander bedrag. De eerste maanden betaalt u voornamelijk rente, maar na een aantal jaren wegen de aflossingen steeds zwaarder.

Huis verkopen? Aflossingsplicht en bijleenregeling 2018 en 2019

De nieuwe aflossingsplicht betekent dat u direct vermogen opbouwt, daardoor na een aantal jaren een kleinere kans hebt op een restschuld en daardoor eerder met de bijleenregeling te maken zult krijgen. Eerder dan de mensen die nog in 2012 of in de jaren daarvoor een huis met hypotheek kochten en niet verplicht zijn om vervroegd of tussentijd een deel van de hypotheek af te lossen. Dat betekent dat de Belastingdienst veel van u wil weten als u verhuist, uw oude woning verkoopt en een nieuwe woning met hypotheek aanschaft. Het gaat om vragen als:

  • Wanneer hebt u uw nieuwe huis gekocht?
  • Wanneer hebt u uw oude huis verkocht?
  • Wat is de hoogte van de hypotheek van het oude huis?
  • Wat is de hoogte van de hypotheek van het nieuwe huis?
  • Hoeveel hebt u afgelost?
  • Hebt u nog extra geld geleend voor een verbouwing?
  • Is er een overwaarde of restschuld?
  • Hoe lang liep uw hypotheek al?

Rekenvoorbeeld bijleenregeling 2018 en 2019

Stel u hebt in januari 2016 een huis gekocht met een hypotheek van 200.000 en verkoopt het huis in 2018 voor 210.000 euro. Aansluitend koopt u een huis voor 250.000 euro. Wat betekent dit dan voor uw hypotheek? Het eerste wat u dan doet is contact opnemen met de bank om te weten hoeveel uw hypotheek nog bedraagt. Stel dat dit na aflossingen nog 190.000 euro is. U verkoopt het huis voor 210.000 euro en maakt dus 20.000 euro winst. Die 20.000 euro moet u door de bijleenregeling aftrekken van de koopsom van 250.000 euro waardoor er 230.000 euro aan hypotheek overblijft waarvan de rente aftrekbaar is. En wel als volgt:

  • Een hypotheek van 200.000 euro waarvan de hypotheek in 28 jaar wordt afgelost;
  • Een hypotheek van 30.000 euro waarvan de hypotheek in 30 jaar wordt afgelost.


En dat is dan na één keer verhuizen. Kunt u nagaan hoe ingewikkeld het kan worden als u meermalen verhuist of een keer een restschuld hebt. Als u een restschuld hebt, mag dat ook worden geleend en is die rente maximaal 15 jaar aftrekbaar omdat de lening wordt verondersteld in 15 jaar te zijn afgelost. Nog even en iedereen heeft een goede boekhouder nodig om op een fiscaal slimme manier te kunnen verhuizen. Een goed hypotheekadvies is dan wel op zijn plaats.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.