Wat kost een makelaar u aan courtage, tarieven?


Wat kost een makelaar u? Wat zijn de tarieven, courtage, uurtarief of abonnement? Soms kan de courtage voor het inschakelen van een makelaar beperkt blijven tot 250 euro als u kiest voor een goedkope makelaar. Wat kost een goede makelaar aan courtage en waaruit bestaat de courtage van de aankoopmakelaar? Vaak valt er over dit bedrag te onderhandelen. Tot voor kort betaalde u nog een standaard bedrag voor de diensten van de makelaar. U kunt u zelf veel besparen op de courtage van de makelaar door meerdere makelaars uit te nodigen. Lees hier hoe u dat succesvol doet.

Makelaar was ooit een beschermd beroep

Tot 2001 was het beroep makelaar beschermd en alleen toegankelijk voor de beëdigd makelaar. Sindsdien is veel veranderd. De concurrentie is verder toegenomen, de consument mondiger en het internet heeft met zijn vele huizen sites de huizenmarkt veel transparanter gemaakt. Vaak is er een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar bij de verkoop van een woning betrokken.

Wat is courtage makelaar - wat kost een makelaar, tarieven

De courtage is wat u een makelaar moet betalen voor zijn diensten. Deze courtage is meestal een vast percentage van de koopsom Wie een vakbekwame makelaar inhuurt, moet niet verbaasd staan van een tarief van 1,5 tot 2% op de verkoopprijs van een huis. Dat is wat een makelaar krijgt voor zijn dienstverlening bij de verkoop of aankoop van een huis. Een goede makelaar kan u behoeden voor fouten en u met gebruik van zijn netwerk ook veel geld besparen. Maar wat is een goede makelaar en hoe weet u dat hij of zij het geld volledig waard zal zijn. Vaak gaat dit via mond tot mond reclame, maar ook dan loont het zeker om te onderhandelen over de makelaarscourtage.

Gratis taxatie bij verkoop

Als u bij de zelfde makelaar uw huis laat taxeren als verkopen, taxeert hij meestal gratis of veel goedkoper. Hij zal bovendien een mooie vraagprijs taxeren waarmee u verdient maar ook de makelaar.

Onderhandelen over de courtage

Het is zeer verstandig om twee of drie verschillende makelaars uit te nodigen om te horen wat ze vinden van uw woning.Onderhandel met de makelaar of zijn courtage. Ook al is het verschil enkele tienden van procenten op een grote aankoop zoals een huis maakt dat nogal wat uit. Laat daarbij weten dat u ook andere makelaars in het vizier hebt en graag wilt weten wat de makelaar voor u kan doen, wat hij kost en liefst wat hij extra voor u kan doen. Vraag dus wat er al in de courtage voor werkzaamheden zit, want soms zitten allerlei kosten niet inbegrepen en valt de rekening van de makelaar toch hoger uit dan u gehoopt had. Denk aan het kopen van een auto: hoe meer extra's u krijgt voordat de aankoop is beklonken hoe goedkoper dat u uit bent. Dat is bij een huis niet anders.

Dus onderhandel met de makelaar over de courtage:

  • Nodig meerdere makelaars uit.
  • Vraag wat in eerste instantie hun courtage is en vraag wat ze daarvoor zullen doen. Welke activiteiten zijn in de kosten van de courtage inbegrepen.
  • Ga na wat het betekent als u tijdens de rit toch een andere makelaar neemt. Kost u dit dan toch geld voor geleverde diensten en hoeveel.
  • Leg de afspraken met de makelaar vast om later verrassingen te voorkomen en neem daarin ook de ontbindende voorwaarde op dat u tijdens de rit alsnog een andere makelaar mag nemen, zonder kosten.


Sommige makelaars hebben een uurtarief of een abonnement. Bekijk dan wat voor u het goedkoopste uitvalt.

Hoe vind ik een goede makelaar

De beste manier om er achter te komen of u een goede makelaar hebt is om eens anoniem een woning te bezoeken die door de makelaar in de verkoop is gezet. Bekijk hoe doortastend hij is en hoe graag hij u de woning wil verkopen. Dat hij dat goed, dan is hij waarschijnlijk ook voor u geschikt. Let er wel op dat een kantoor meerdere makelaars kan hebben. Vraag bij de verkoop van uw huis dat de bewuste makelaar de verkoop doet. Het gaat u niet om een kantoor dat in het verleden bekend was, maar een makelaar die momenteel goede zaken doet.

Huizen sites

Maar u kunt ook een heleboel dingen zelf doen om een huis te verkopen. Huizensites zoals Funda kunnen u ook verder helpen met informatie over het aantal verkochte huizen in de afgelopen tijd en daarbij de prestaties van een makelaar. Het toch interessant, om te weten hoeveel huizen een bewuste makelaar aanbiedt en hoe de oorspronkelijke vraagprijs zich verhoudt tot de uiteindelijke verkoopprijs. Natuurlijk ligt de realisatie van een verkoopprijs ook aan de marktomstandigheden, maar iedereen heeft toch liever een makelaar die goede prijzen realiseert en relatief snel weet te verkopen. Het is in ieder geval een incentive om eens verder informatie over zo’n makelaar in te winnen.

Prijs en kwaliteit

Zoals bij bijna alles gaat het om de verhouding tussen prijs en kwaliteit. U zoekt de laagst mogelijke courtage en de hoogst mogelijke kwaliteit. Onderhandel vervolgens over de gevraagde courtage. Vaak kan het percentage dat gevraagd wordt omlaag. Sommige makelaars rekenen geen procentueel bedrag, maar een vast bedrag.

Makelaarsland

Bij Makelaarsland zit ook allerlei nuttige expertise. Deze digitale woning makelaar kost u 795 euro. Makelaarsland doet van alles voor u:

  • De taxatie.
  • De makelaar geeft een advies voor de vraagprijs.
  • De makelaar zorgt voor het plaatsen op Funda en doet de onderhandelingen. Dat betekent bij een courtage bij andere makelaars van 2% en bij een verkoopprijs van 200.000 euro een besparing van 3.200 euro. Kassa dus.


Er zijn andere aanbieders die nog minder vragen, maar dan moet u als verkoper veel zelf doen.

Slot

Een goede makelaar is veel waard, maar ook goed vergelijken van de verschillende courtage bedragen en navragen bij vrienden en kennissen kan u veel geld opleveren. Informatie is namelijk goud waard. Geld dat u goed kunt gebruiken voor de andere kosten waarmee een huis gepaard gaat. Geld dat u eigenlijk met goed fatsoen niet zou mogen laten liggen, maar bedenk wel dat er veelal veel meer te verdienen is, wanneer u kritisch bent op de hypotheek die u afsluit. Enkele tienden van procenten minder hypotheekrente zullen u over de gehele looptijd vele duizenden euro's kunnen besparen.