Is het een griepje of is het corona? Zo herken je de symptomen en dit kun je doen om besmetting te voorkomen


Is het een griepje of is het corona? Zo herken je de symptomen en dit kun je doen om besmetting te voorkomen | Mediafuze

Waar heb je precies last van als je geïnfecteerd bent met het coronavirus? Hoe weet je het verschil tussen griep en corona? En wat moet je doen als je denkt dat je besmet bent?

Dit zijn de symptomen

Het nieuwe coronavirus kan de ziekte Covid-19 veroorzaken. De symptomen lijken op griepverschijnselen:

  • Hoesten
  • Kortademigheid
  • Koorts
  • Spierpijn
  • Verwardheid
  • Hoofdpijn
  • Keelpijn

Sterftecijfer is onzeker

Voor zover nu bekend worden ongeveer 17 van de 100 patiënten ernstig ziek. Mogelijk leidt zo’n 2 procent van alle besmettingen tot de dood, maar dat cijfer is onzeker. Niemand weet hoeveel mensen besmet zijn geweest zonder dat ze ziek werden. Als dat er veel zijn, ligt het sterftecijfer aanzienlijk lager dan 2 procent.

Patiënten die overlijden zijn doorgaans ouderen en mensen met een zwakke conditie (vaak doordat ze al een andere ziekte hebben). Kinderen lijken minder gevoelig te zijn voor het virus.

Zo wordt het virus overgedragen

Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Mensen die (nog) geen klachten hebben lijken het virus niet of nauwelijks te verspreiden (al is daar wel enige onduidelijkheid over). De meeste besmettingen lijken te komen van patiënten die besmet zijn én symptomen hebben.

Zo bescherm je jezelf

Het RIVM geeft voor corona dezelfde preventietips als voor een gewone griep:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik alleen papieren zakdoekjes
  • Blijf thuis als je ziek bent
  • Loop met een boog om hoestende mensen heen

Hoe weet ik het verschil tussen Covid-19 en een gewone griep?

Daar kom je alleen achter met behulp van een test. Deze test werkt pas als je de symptomen hebt.

Ben je verkouden, moet je hoesten of heb je koorts? Beperk dan je sociale contacten en blijft thuis.

Wat moet ik doen als ik denk dat ik besmet ben?

Bel NIET de huisarts. Blijf thuis en ziek uit. Pas als de klachten sterk verergeren en je hebt echt medische hulp nodig, bel je de dokter.

Kan ik zelf om een test vragen?

Nee, de testcapaciteit is zeer beperkt en de GGD test alleen wanneer dat strikt noodzakelijk is.

Meer informatie

  • Het publieksinformatienummer is 0800 1351 

  • Vanuit het buitenland bel je +312 0205 1351

  • De meest recente informatie over COVID-19 is te vinden op de RIVM-website en Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

  • De meest recente informatie voor reizigers is te vinden op de website van het LCR.

  • De berichten van de Rijksoverheid over het coronavirus vindt je hier.


Hoe verhoog ik mijn weerstand?

De weerstand is eigenlijk een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo'n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed en dat heb je voornamelijk aan het immuunsysteem te danken.

Lees meer »

Ik heb griep, wat nu?

Mocht je - met het idee dat het griepvirus verdwijnt - overwegen om jezelf in het zweet te werken door te gaan sporten, doe dit dan niet. Het is echt beter om je rust pakken. Het is niet nodig om de hele dag in bed door te brengen, maar met lichamelijke inspanning kun je beter wachten tot je beter bent.

Lees meer »

Ik denk dat ik het nieuwe coronavirus heb, wat nu?

Probeer te voorkomen dat u het coronavirus krijgt of aan anderen geeft: Was uw handen vaak met zeep. Nies en hoest in uw elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes. Geef anderen geen hand.   Blijf thuis bij klachten: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen, verhoging (tot 38 graden) of koorts (meer dan 38 graden). U hoeft bij deze klachten niet getest te worden. Blijf thuis tot u 24 uur geen klachten heeft. Bel de huisarts als u steeds zieker wordt of moeilijker ademt. Bent u ouder dan 70, of heeft u een chronische ziekte? Bel dan direct uw huisarts of huisartsenpost als u: koorts heeft (meer dan 38 graden) en hoest of moeilijk ademt. Ga niet naar de huisarts toe. 

Lees meer »

Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Lees meer »