Tesla-taks op elektrische auto's in 2019: hogere bijtelling

Een elektrische auto van de zaak kan een belangrijke bijdrage leveren aan het milieu, een betere luchtkwaliteit en een gezondere leefomgeving. Tegen die achtergrond is het ook wel logisch dat de overheid het gebruik van de elektrische auto ondersteunt en stimuleert. Tot 2018 hoefde de rijder van een elektrische met een privégebruik van meer dan 500 kilometer per kalenderjaar bij de belastingaangifte inkomstenbelasting geen bijtelling voor de auto op te voeren. Het tarief stond op nul procent. In 2018 werd de situatie al minder gunstig, omdat de bijtelling in 2018 werd verhoogd naar 4%. In 2019 komt daar de nieuwe Tesla-taks bij.

Lees meer »

Geld terug van de Belastingdienst 2018 - 2019: belastingtips

Belastingtips voor de belastingteruggave 2018 en 2019 zijn vaak welkom en kunnen ervoor zorgen dat u als particulier geld terug krijgt van de Belastingdienst. Geld terug van de fiscus is niet alleen fijn zijn, maar vaak ook mogelijk. Voor een snelle belastingteruggave moet u wel in actie komen. Of u vraagt maandelijks geld terug van de Belastingdienst als voorschot of uw wacht tot volgend voorjaar en vult dan al uw aftrekposten en heffingskortingen in bij uw belastingaangifte 2018 en 2019. De loonbelasting is vaak maar een voorheffing op de inkomstenbelasting. Loop uw voordelen niet mis.

Lees meer »

Hoogte heffingskortingen 2019

Kijkend naar het aantal heffingskortingen in 2019 is een belastingvereenvoudiging niet gelukt. Er zijn zes heffingskortingen, sommige tamelijk ingewikkeld en dan ook nog eens verschillend wanneer u recht hebt op AOW of als u jonger bent dan 64 en vier maanden. De heffingskortingen zijn belangrijk en bepalen vaak of u netto meer loon en inkomen overhoudt of niet. Kortom, niet alleen de belastingtarieven in de loonbelasting en inkomstenbelasting bepalen fiscaal hoeveel u van uw bruto loon netto zult overhouden, maar ook de heffingskortingen. Waarop hebt u recht in 2019?

Lees meer »

Aanrechtsubsidie 2018 minstverdienende partner

De aanrechtsubsidie 2018 is een extra belastingteruggave als u een relatief laag inkomen hebt. Daarom is het voor iemand met weinig of geen inkomen zeer zinvol om te bekijken of u die aanrechtsubsidie ook ontvangt. Wat zijn hierbij de voorwaarden en wat is de rol van uw leeftijd of partner hierbij? De aanrechtsubsidie, ook wel aanrechtgeld of de overdraagbare algemene heffingskorting minst verdienende partner genoemd, is een heffingskorting die u zeker kunt proberen te verzilveren bij de Belastingdienst. Deze heffingskorting wordt de komende jaren verder afgebouwd.

Lees meer »

De Belastingdienst & vooraf ingevulde belastingaangifte IB

Digitaal belastingaangifte doen in 2018 over 2017 of in 2019 over 2018 is eenvoudiger dan ooit. De Belastingdienst heeft een prettige service voor de belastingbetalers. Dit is de door de Belastingdienst vooraf ingevulde aangifte IB waarmee u waarschijnlijk ook al in 2017 kennis maakte. Gemakkelijk is deze hulp bij het invullen van uw belastingaangifte, maar controleer altijd goed de gegevens die de fiscus al voor u heeft ingevuld. Anders betaalt u wellicht te veel belasting en u bent verantwoordelijk voor de fouten in de aangifte. De digitale belastingaangifte is een snelle manier van belastingaangifte en heeft vele voordelen. Let op uw aftrekposten. Vanaf 2016 krijgt u, als u dat wilt, berichten over uw belastingaangifte ook per mail.

Lees meer »

Uitstel belastingaangifte 2019 (controleer gegevens)

U wilt uitstel voor uw belastingaangifte 2019 over aanslagjaar 2018. Wie 1 mei 2019 voor zijn aangifte inkomstenbelasting als deadline niet haalt, kan bij de fiscus uitstel van de belastingaangifte aanvragen. Deze regels zijn vanaf 2014 wel aangescherpt, wie te laat is en geen uitstel heeft gekregen kan een boete verwachten. Uw uitstel voor de belastingaangifte kunt u schriftelijk, telefonisch of digitaal aanvragen. Doe dit op tijd en voorkom zo de vergrijpboete van de Belastingdienst. De Belastingdienst let extra op de correcte datum van belastingaangifte. Controleer bij uw belastingaangifte 2018 en 2019 uw gegevens altijd goed.

Lees meer »

WOZ-waarde 2018 omhoog

De WOZ-waarde 2018 is hoger dan de WOZ-waarde 2017. Zoveel is duidelijk nu de huizenprijzen in 2016 en 2017 verder stijgen. Dan nog kan de geschatte waarde in 2018 door de gemeente naar uw mening te hoog zijn en is bezwaar maken verstandig. De WOZ-waarde eigen woning werkt namelijk in allerlei belastingheffing door. De gemeentelijke belasting, de waterschapsbelasting, de inkomstenbelasting en zelfs de erfbelasting. Uw huis als melkkoe dus. Bezwaar maken tegen de nieuwe WOZ-waarde is vaak verstandig als u niet te veel belasting en heffingen wilt betalen voor uw woning.

Lees meer »

Bijleenregeling 2018 en 2019, aflossingsplicht hypotheek

De regels voor de bijleenregeling 2018 en 2019 zijn ingewikkelder geworden. Als u gaat verhuizen en een hypotheek wilt afsluiten moet u door de aflossingsplicht meer dan ooit van de Belastingdienst bijhouden hoe uw hypotheken tot nu toe zijn samengesteld. Alleen dan hebt u de maximaal haalbare hypotheekrenteaftrek en een maximaal fiscaal voordeel. Fiscaal slim verhuizen naar een andere koopwoning vraagt inmiddels om een goede boekhouding. Extra aflossen op een huis in de verkoop is door de bijleenregeling niet meer aantrekkelijk. U moet de overwaarde namelijk ook in het nieuwe huis stoppen.

Lees meer »

Inkomstenbelasting 2016 & belastingtarieven en schijven

Wat zijn de tarieven inkomstenbelasting 2016, ook 65+, de heffingskortingen, de belastingtarieven en belastingschijven 2016, op welke heffingskortingen hebt u in 2016 recht? Het belastingstelsel zal door Staatssecretaris Wiebes worden herzien, maar nog niet in 2016 (belastinghervorming rapport Van Dijkhuizen). Hoe ziet in 2016 de eerste schijf eruit, de maximale algemene heffingskorting die sneller wordt afgebouwd en inkomensafhankelijk is, de arbeidskorting? Wat zijn de fiscale voordelen nog voor ouderen, nu de ouderentoeslag verdwijnt en de ouderenkorting wordt verlaagd. Hoeveel loonbelasting gaat een werkende betalen in 2016 volgens de Miljoenennota 2016?

Lees meer »

Toptarief 2018, 2019: loonbelasting en inkomstenbelasting

Het toptarief 2018 en 2019 voor de loonbelasting en inkomstenbelasting bedraagt bijna 52% en zou bij de belastingherziening (nieuw belastingstelsel Rutte 3) kunnen dalen naar 49,5% in 2021. Met de juiste aftrekposten kunt u de werkelijk te betalen inkomstenbelasting verlagen, maar de fiscale bijtellingen (huurwaardeforfait, bijtelling auto) en lastenverzwaringen (afschaffen Wet Hillen, hogere energiebelasting) zullen uw lasten ook weer verhogen. De vermogensbelasting kent een toename in het toptarief. Wat schiet u er dus mee op?

Lees meer »

Belastingdienst en witwassen, ongebruikelijke transacties

Het witwassen van geld en ongebruikelijke geldtransacties komen regelmatig voor in ons land. Het gaat vaak om crimineel geld of stortingen om zwart geld wit te wassen. Om hier iets aan te doen bestaat de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties, MOT. Maar de controle van de belastingdienst gaat inmiddels veel verder: elke contante betaling vanaf € 10.000 moet worden gescreend. De FIOD is niet de enige die u in de gaten houdt. Oppassen dus met het witwassen van geld, zowel bij meubelaankopen, een huis, een auto, goudhandelaren. Een winkelier had voor 250.000 euro aan meubels contant afgerekend en zoiets valt op.

Lees meer »

Nieuw belastingstelsel 2017-2018 en belastingverlaging 2016?

Een nieuw belastingstelsel in 2017 en 2018, maar eerst een belastingverlaging in 2016? Hoe zien deze belastingherziening, belastingwijziging en belastingverlaging eruit? Wat merkt u ervan in 2016, 2017 en 2018? Hoe pakt bijvoorbeeld de belastingverlaging voor uw koopkracht uit? Niet alleen de inkomstenbelasting verandert, maar ook de autobelasting wijzigt voor de zakelijke rijder. Maar dat is waarschijnlijk niet alles. Er kan nog veel meer veranderen, denk aan een verhoging van de btw en een aanpassing van de toeslagen van de Belastingdienst. Vooral de middeninkomens en hoge inkomen kunnen profiteren.

Lees meer »