Hoe bespaar je geld op jouw hypotheek

Geld besparen is iets wat we allemaal wel willen, zodat we meer kunnen sparen of meer geld kunnen uitgeven aan belangrijkere dingen in ons leven. Een van de vaste lasten waar we op kunnen besparen is de hypotheek. Een vaste last waarop je misschien denkt niet te kunnen besparen, maar wij hebben enkele tips verzameld waarmee je wellicht toch kan besparen op jouw hypotheek.

Lees meer »

Alle aftrekbare kosten eigen woning 2018 en 2019

Wat zijn in 2018 en 2019 de aftrekposten voor de eigen woning, box 1? Wat kost een eigen woning in 2018 en 2019 u, wat zijn kosten koper en wat zijn de fiscaal aftrekbare kosten? Welke aankoopkosten van woning zijn aftrekbaar? Wie naar een koophuis of zoek gaat of een huurhuis wil verruilen voor een koophuis, verkijkt zich regelmatig op de kosten van een eigen woning. Naast de leveringskosten van een hypotheek zijn er nog veel meer lasten waarmee u bij het kopen van een huis rekening moet houden. Ook een huis huren kost geld. Een huis kopen is goedkoper door de lagere overdrachtsbelasting van 2% en een lagere hypotheekrente.

Lees meer »

Erfpacht en de Wet Hillen als aftrekpost eigenwoningschuld

Wie in 2017, 2018 of 2019 weinig hypotheek op zijn huis heeft, kan met de Wet Hillen zijn hypotheek voordelig aflossen en zo geld verdienen via de aftrekpost geen of geringe eigenwoningschuld. Zeker als het huurwaardeforfait of het eigenwoningforfait hoger zijn dan wat u aan hypotheekkosten voor het eigen huis kunt aftrekken en het saldo inkomen eigen woning dus negatief is. Maar als u erfpacht betaalt, is het de vraag of aflossen goed uitpakt. Ook de erfpacht en erfpachtcanon behoren tot de aftrekbare kosten. Is afkopen van erfpacht dan nog verstandig? Erfpacht en de Wet Hillen worden uitgelegd.

Lees meer »

Aftrek hypotheekrente is veel beperkter dan u denkt

De aftrek van de hypotheekrente was ook in 2012 al veel beperkter dan vaak wordt gedacht en het kabinet heeft de aftrek vanaf 2013 nog verder beperkt en versoberd voor nieuwe hypotheken. Ten onrechte bestaat het beeld dat huiseigenaren door de hypotheekrenteaftrek altijd zo goed af zijn. De aftrek wordt namelijk steeds verder beperkt door eerder genomen maatregelen. De hypotheekrente is ook nog eens maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar en dan meestal nog maar voor een deel door de forse bijtelling van het eigen woning forfait. Vanaf 2013 is de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe gevallen mogelijk voor de hypotheken waarin voldoende wordt afgelost. In 2015, 2016 en 2017 wordt de hypotheekrenteaftrek verder beperkt en versoberd voor hogere inkomens en middeninkomens doordat de aftrek tegen een lager percentage is. In 2041 is de hypotheekrenteaftrek tegen maximaal 38%. Het kabinet Rutte 3 wil vanaf 2020 versneld gaan afbouwen zodat de 38% al in 2022 of 2023 is bereikt.

Lees meer »

Kosten koper 2018 en 2019 omlaag

Wie in 2018 of 2019 een huis koopt, koopt niet alleen een woning tegen een lagere verkoopprijs maar ook met lagere kosten koper eigen woning, een meevaller dus. De kosten koper 2018 en 2019 bedragen voor een bestaande woning ongeveer 5%. Deze aankoopkosten zijn omlaag gegaan met de lagere overdrachtsbelasting en dat scheelt in de aankoopkosten. Let op de verschillende tarieven op internet van de notaris en makelaar. Maak gebruik van de lage hypotheekrente.

Lees meer »

Uurtarief bij financieel advies en provisieverbod 2018

Wat kost een online financieel advies in 2017 en 2018 of een hypotheekadvies van uw hypotheekadviseur? Hoe hoog is de afsluitprovisie nog, want er is een provisieverbod 2017 en 2018. U kunt, als u deskundig genoeg bent, ook zelf een hypotheek afsluiten via het internet. Een financieel adviseur moet vertellen hoeveel kosten hij rekent aan zijn klanten. Wat kost een financieel adviseur en financieel advies u inmiddels, al dan niet online. Ik zet voor u enkele mogelijkheden (advies, geen provisie) op een rij. Bij ABN AMRO bijvoorbeeld is een hypotheek zonder hypotheekadvies mogelijk. Denk eraan dat een adviseur niet altijd tot alle aanbieders toegang heeft. Online hypotheekadvies werkt prima als u ook zelf verstand van zaken hebt en dit is veel goedkoper.

Lees meer »

Daarom hebt u een taxatierapport voor uw huis nodig

Waarom laat u uw taxeren en waarom is een taxatierapport nodig? Een taxatierapport en bouwkundige keuring voor het huis zijn als aankoopkeuring nodig voor het kunnen afsluiten van een hypotheek. Laat een goed taxatierapport of een gevelverklaring opstellen. Zo wordt duidelijk wat de waarde van het huis is, hoeveel achterstallig onderhoud er is en hoeveel u als hypotheek kunt lenen. Wie een nieuwe hypotheek terecht komt in een scheiding, kan niet zonder een goed taxatierapport van een onafhankelijke en erkende taxateur. De kosten en tarieven zijn bovendien fiscaal aftrekbaar.

Lees meer »

Hypotheek en hypotheekadvies 2019

Wordt hypotheekadvies in 2019 goedkoper en wat kost dit advies? Online hypotheekadvies, doen of niet? Is een hypotheekadvies verplicht? Een goede hypotheek afsluiten die gunstig voor u is en bij u past? Dit vereist de juiste vragen en antwoorden en vooral een goed hypotheekadvies van een onafhankelijke hypotheekadviseur. Dit advies moet zijn afgestemd op uw inkomen en uw wensen. Maar hoe weet u dan of de tussenpersoon voor het afsluiten van een hypotheek wel het beste product aanbiedt? Controleer het gegeven hypotheekadvies, sluit anders zelf uw hypotheek af. U moet de adviseur sinds 2013 direct betalen. Hebt u genoeg kennis van zaken, sluit dan een hypotheek zonder advies af met een online hypotheekadvies.

Lees meer »

De iBlue makelaar

Als u op zoek bent naar een nieuwe koopwoning in 2019, kunt u ook eens kijken naar een iBlue makelaar die u kan helpen bij de aankoop van een geschikte woning. Er is een gratis aankoopindicator of verkoopindicator van iBlue makelaars verkrijgbaar. U kunt een woning kopen, verkopen of een bod kunt doen op interessant vastgoed dat nog niet te koop staan. Iedereen zijn droomhuis, mits betaalbaar natuurlijk. IBlue is lid van de NVM.

Lees meer »

Hypotheek aflossen of hypotheek niet aflossen in 2019?

Lagere woonlasten door sneller aflossen en het liefste boetevrij zijn in 2018 of 2019, dat zou mooi zijn. U kunt uw hypotheek extra aflossen, maar hoe pakt u dat aan? Een hypotheek aflossen met eigen geld in 2018 kan bij de lage spaarrente voordelig zijn en het betekent direct lagere maandlasten. Hoe kunt u het beste aflossen bepaalt u aan de hand van een rekenvoorbeeld met het netto voordeel van aflossen. Aflossen is de norm in 2018, extra aflossen is een keuze. Misschien hebt u recht op de Wet Hillen in 2018. Hebt u nog een spaarhypotheek, dan is het goed om te weten dat de fiscale regels voor de aflossing van een spaarhypotheek in 2017 zijn versoepeld. De voordelen kunnen in 2018 en 2019 groot zijn.

Lees meer »

De goedkoopste hypotheek van Nederland

De goedkoopste hypotheek in 2018 en 2019 van Nederland is de aflossingsvrije hypotheek. De aflossingsvrije hypotheek is ook nog eens de meest flexibele hypotheek, omdat u zelf bepaalt of u aflost. U lost af als dat kan. Aflossen van een hypotheek is soms de moeite waard, maar niet verplicht. U mag voor 50% van de waarde van uw woning een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Meer hypotheekrente betalen, betekent mogelijk ook dat u meer van de belasting kunt aftrekken. Bovendien is (automatisch) aflossen helemaal niet meer zo voordelig als in 2019 of 2020 de Wet Hillen wordt afgeschaft. De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek zijn de norm, maar betekenen vaak hogere maandlasten.

Lees meer »

Extra hypotheek voor uw kind nemen

Geld lenen aan een kind, vele ouders doen dit. Een extra hypotheek in 2018 afsluiten voor een kind is eveneens toegestaan. Bovendien mag u in 2018 tot 100k belastingvrij geld schenken. Lenen met de hulp van de ouders wordt zo zeer aantrekkelijk. Ook een woning kopen voor een kind kan, maar hoe werkt deze familiebank fiscaal uit voor ouder en kind? Steeds meer starters kunnen de helpende hand van hun ouders goed gebruiken, omdat een eigen huis kopen zonder hulp te duur wordt. In 2013 en 2014 mocht u eenmalig belastingvrij 100.000 euro aan uw kind schenken, wanneer het geld bestemd was voor de aankoop of verbetering van een huis, in 2015 en 2016 mocht dat niet meer, maar in 2017 en 2018 weer wel.

Lees meer »