Standaard biedt Chrome aan wachtwoorden te bewaren. Handig, maar onveilig. Zet de functie liever uit.
/f.jwwb.nl%2Fpublic%2Fq%2Fe%2Ff%2Ftemp-cvvboollffewhwhcpaul%2F4a5c9i%2F040817_chrome_wachtwoorden_home.png)
Wachtwoordmanager
Chrome heeft een ingebouwde wachtwoordmanager. Handig, want op die manier logt de browser u automatisch in. En hoeft u zelf geen wachtwoord te onthouden. Maar veilig is deze opslag niet. Krijgen anderen toegang tot uw apparaat of Google-account, dan weet men direct uw wachtwoorden. Gebruik de wachtwoordmanager daarom liever niet. Zet de functie uit en verwijder al opgeslagen wachtwoorden. Gebruikt u Chrome op verschillende apparaten, controleer ze dan allemaal.
Wachtwoorden niet opslaan op pc
Zet zo het opslaan van wachtwoorden uit:
- Open Chrome.
- Klik rechtsboven het pictogram 'Google Chrome aanpassen en beheren'. Dat zijn de drie puntjes.
- Klik op Instellingen.
- Klik onder 'Automatisch aanvullen' op Wachtwoorden.
- Sleep het schuifje achter 'Automatisch inloggen' naar links om de optie uit te schakelen.
- Sleep het schuifje achter 'Aanbieden wachtwoorden op te slaan' naar links om wachtwoorden niet meer op te slaan.
Verwijder nu de opgeslagen wachtwoorden:
- Open Chrome.
- Klik rechtsboven op de drie puntjes.
- Klik op Instellingen.
- Klik onder 'Automatisch aanvullen' op Wachtwoorden.
- Onder 'Opgeslagen wachtwoorden' staan websites, gebruikersnamen en (versleutelde) wachtwoorden. Klik naast de website waarvan u het wachtwoord wilt verwijderen op de drie puntjes.
- Klik op Verwijderen.
Wachtwoorden niet opslaan op tablet/smartphone
Zet zo het opslaan van wachtwoorden uit:
- Open Chrome.
- Tik rechtsboven op de drie puntjes.
- Tik op Instellingen.
- Tik op Wachtwoorden.
- Staat 'Wachtwoorden opslaan' aan? Tik er dan op om de functie uit te schakelen.
- Staat er een vinkje naast Automatisch inloggen? Tik er dan op om ook deze functie uit te schakelen.
Verwijder nu de opgeslagen wachtwoorden:
- Open Chrome.
- Tik rechtsboven op de drie puntjes.
- Tik op Instellingen.
- Tik op Wachtwoorden.
- Onder 'wachtwoorden' staat een rijtje websites. Tik op de naam van de website waarvan u het wachtwoord wilt verwijderen.
- Tik op het pictogram van de prullenbak.
QR-code fraude: Wat is het en hoe voorkom je het?
Een QR-code is een soort streepjescode die je gemakkelijk met je mobiele apparaat kunt uitlezen. QR staat hier voor Quick Response, dit omdat het scannen erg snel gaat. Je ziet QR-codes tegenwoordig overal, op reclamefolders, tijdschriften, visitekaartjes, en nog veel meer. Op de meeste smartphones staat standaard een QR-code app die de codes uit kan lezen. Door met deze app de QR-code te scannen kun je bijvoorbeeld direct een site met meer uitleg openen. Vaak worden QR-codes voor het gemak gebruikt omdat je op deze wijze snel een website kan openen en niet een ingewikkelde URL hoeft over te typen.
Hoe veilig is jouw wifi-netwerk?
Belangrijkste wat we willen meegeven is dat je echt de tijd moet nemen je draadloos netwerk te beveiligen. Wifi-beveiliging wordt steeds belangrijker in deze tijd van de cybercriminaliteit. Steeds meer apparaten worden namelijk gekoppeld aan het wifi-netwerk. Als buitenstaanders of internetcriminelen in jouw wifi-netwerk kunnen, loop je flinke risico's. Ze hebben dan toegang tot bestanden, printers en apparaten in jouw bedrijfsnetwerk. Daarnaast kunnen ze een virus op computers zetten of je inloggegevens van je bank onderscheppen.
Hoe veilig is openbare wifi?
Hacken betekent dat iemand, een crimineel, met kwade bedoelingen inbreekt op iemands computer, smartphone, e-mailaccount, website of profielsite zoals Facebook. Dit wordt ook wel cybercrime genoemd. Ook proberen criminelen met phishing- of pharming-aanvallen betalingsgegevens te krijgen. Vaak worden deze gegevens verkregen via gehackte computers of websites.
Hoe praat je met je kind over de risico’s van het internet?
Het is niet altijd leuk om over internetveiligheid en privacy te praten. Sommige onderwerpen, bijvoorbeeld sexting, zijn lastig om aan te snijden. Zulke gesprekken zijn zowel voor je kind als voor jou ongemakkelijk. Dat is echter geen reden om het níét te doen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, en je kind zal veel informatie over internetveiligheid via jou moeten krijgen. Er is immers geen vak op school dat hen leert wat ze beter wel op Snapchat kunnen delen en wat niet.
Wat is een hacker?
Een black hat hacker is iemand die de beveiliging en integriteit van computers of netwerken schendt met malicieuze intenties of voor persoonlijk gewin. Black hat hackers breken in op computersystemen met het doel om daar zelf voordeel uit te halen. Veelal worden hierbij andere personen of instanties gedupeerd. Black hat hackers voeden de stereotypische representatie van kwaadaardige hackers.
Wat is spyware?
Spyware wordt vaak gekoppeld aan andere programma’s. Zodra je een dergelijk programma downloadt en installeert, dan komt de spyware ook ongemerkt op je computer terecht. De spyware begint vervolgens met het verzamelen van informatie. Reclamemakers gebruiken deze informatie om zo gericht mogelijk te adverteren. Hoe meer men over jou weet, hoe beter de reclames afgestemd worden op jouw voorkeuren en behoeften.