Wat is een Trojaans paard?


Wat is een Trojaans paard? | Mediafuze

Een Trojaans paard is een type malware. Het zit verborgen in een computerprogramma, en na installatie verschaft een Trojaans paard criminelen ongemerkt toegang tot je computer. Het is een soort achterdeur die gebruikt kan worden door kwaadwillenden om stiekem de controle over je computer en bestanden te krijgen. Hier komt ook de naam Trojaans paard vandaan; het is een verwijzing naar het Paard van Troje, dat door de Grieken werd gebruikt om van binnenuit de poorten van Troje te openen voor een grootschalige invasie.

Hoe loop je een Trojaans paard op?

Er zijn verscheidene manieren waarop je computer besmet kan raken met een Trojaans paard. Dit kan bijvoorbeeld via een bijlage van een e-mail gebeuren. Trojaanse paarden zitten ook vaak in pornografisch materiaal verstopt, worden verspreid via chatprogramma’s en sluimeren in bestanden op torrent-netwerken. Vaak zul je als gebruiker niet direct merken dat je computer is geïnfecteerd door een Trojan horse. In alle discretie hebben kwaadwillenden toegang tot je bestanden terwijl jij niets merkt. De hackers die toegang krijgen tot je pc kunnen onder meer bestanden op je harde schijf kopiëren, bewerken en verwijderen.

De gevolgen van besmetting met een Trojaans paard

Als je computer is besmet met een Trojaans paard, kan je computer worden overgenomen door hackers/criminelen. Deze criminelen kunnen bijvoorbeeld:

  • Bestanden stelen, wijzigen of vernietigen.
  • Wachtwoorden en inloggegevens achterhalen.
  • Je pc gebruiken om andere netwerken of servers aan te vallen (middels een DDos-aanval bijvoorbeeld).
  • De computer stelselmatig laten vastlopen.
  • Het besturingssysteem overnemen.
  • Toetsaanslagen registreren.
  • Websites bezoeken met jouw pc.
  • De computer deel laten uitmaken van een grootschalig botnet.

Verschil tussen Trojaans paard, virus en worm

Een virus opereert na activatie zelfstandig, en brengt bijvoorbeeld beschadigingen toe aan aan een geïnfecteerde computer. Een Trojaans paard brengt vanuit zichzelf geen schade toe; het geeft criminelen slechts de mogelijkheid ongemerkt je computer binnen te dringen. De omvang van de schade is afhankelijk van welke handelingen de criminelen vervolgens uitvoeren op je computer. Wél kan het zo zijn dat een virus een Trojaans paard met zich meedraagt; je computer is dan besmet met een virus en tegelijkertijd verschaft de Trojan horse hackers toegang tot je computer. Een Trojaans paard verspreidt zich niet zelfstandig over een netwerk zoals bijvoorbeeld bij een computerworm het geval is.

Trojaans paard voorkomen

Enkele tips om de kans op besmetting met een Trojaans paard te verkleinen zijn:

  • Gebruik altijd goede antivirussoftware. Antivirussoftware pakt doorgaans namelijk ook Trojaanse paarden aan.
  • Open geen verdachte e-mailbijlagen.
  • Pas goed op welke bestanden je downloadt en opent. Het loont altijd bestanden te scannen met antimalwaresoftware, al zal een goede antivirusscanner automatisch melding geven op het moment dat je een besmet bestand wil openen.

Mocht je computer nu toch besmet zijn met een Trojaans paard, voer dan een complete virusscan van je computer uit. De meeste degelijke antivirussoftware zal het Trojaanse paard herkennen en de bedreiging verwijderen.


Wat zijn de risico’s van Ziggo en UPC WifiSpots?

Een groter risico zal er zitten in het feit dat kwaadwillenden kunnen doen alsof ze een Ziggo WifiSpot hebben. Door dit op plaatsen te doen waar veel mensen komen met hun mobiele telefoon kunnen in korte tijd veel inlog gegevens onderschept worden van gebruikers die automatisch proberen in te loggen op het fake Ziggo WifiSpot.Om gebruikers te garanderen dat ze op het echte Ziggo WifiSpot netwerk zitten wordt aangeraden om het Ziggo WifiSpots beveiligingscertificaat te installeren.Dit doet u door het certificaat te downloaden en vervolgens de stappen op uw telefoon, tablet of PC te volgen.Uw apparaat zal hierna alleen nog verbinding maken met het Wifi netwerk “Ziggo” als daar hetzelfde certificaat op staat. Mochten kwaadwillenden een netwerk met dezelfde naam hebben dan zal uw apparaat daar geen verbinding meer mee gaan maken en worden uw gegevens niet onderschept door derden.

Lees meer »

Wat is WifiSpots?

Alle klanten die een betaald Ziggo (of voorheen UPC) abonnement hebben met internet in het pakket, kunnen gratis gebruik maken van de WifiSpots van Ziggo.Heb je een draadloos Wi-Fi modem, dan wordt hierin een tweede netwerk geactiveerd die dient als hotspot. Je ontvangt automatisch een e-mail van Ziggo op je contact e-mailadres zodra WifiSpots voor je beschikbaar is.Wil je geen gebruik maken van deze functionaliteit? Zet WifiSpots dan uit. In dat geval kan je ook geen gebruik meer maken van de WifiSpots van andere Ziggo abonnees.Bij elk ‘Ziggo WifiSpot’ is de bandbreedte voor gasten beperkt tot maximaal 3 Mbps per gebruiker en er kunnen maximaal 20 gebruikers gelijktijdig op één modem van de WifiSpot gebruik maken.

Lees meer »

QR-code fraude: Wat is het en hoe voorkom je het?

Een QR-code is een soort streepjescode die je gemakkelijk met je mobiele apparaat kunt uitlezen. QR staat hier voor Quick Response, dit omdat het scannen erg snel gaat. Je ziet QR-codes tegenwoordig overal, op reclamefolders, tijdschriften, visitekaartjes, en nog veel meer. Op de meeste smartphones staat standaard een QR-code app die de codes uit kan lezen. Door met deze app de QR-code te scannen kun je bijvoorbeeld direct een site met meer uitleg openen. Vaak worden QR-codes voor het gemak gebruikt omdat je op deze wijze snel een website kan openen en niet een ingewikkelde URL hoeft over te typen.

Lees meer »

Hoe veilig is jouw wifi-netwerk?

Belangrijkste wat we willen meegeven is dat je echt de tijd moet nemen je draadloos netwerk te beveiligen. Wifi-beveiliging wordt steeds belangrijker in deze tijd van de cybercriminaliteit. Steeds meer apparaten worden namelijk gekoppeld aan het wifi-netwerk. Als buitenstaanders of internetcriminelen in jouw wifi-netwerk kunnen, loop je flinke risico's. Ze hebben dan toegang tot bestanden, printers en apparaten in jouw bedrijfsnetwerk. Daarnaast kunnen ze een virus op computers zetten of je inloggegevens van je bank onderscheppen.

Lees meer »

Hoe veilig is openbare wifi?

Hacken betekent dat iemand, een crimineel, met kwade bedoelingen inbreekt op iemands computer, smartphone, e-mailaccount, website of profielsite zoals Facebook. Dit wordt ook wel cybercrime genoemd. Ook proberen criminelen met phishing- of pharming-aanvallen betalingsgegevens te krijgen. Vaak worden deze gegevens verkregen via gehackte computers of websites.

Lees meer »