Wat is een hacker? | Mediafuze

Wat zijn black hat hackers?

Een black hat hacker is iemand die de beveiliging en integriteit van computers of netwerken schendt met malicieuze intenties of voor persoonlijk gewin. Black hat hackers breken in op computersystemen met het doel om daar zelf voordeel uit te halen. Veelal worden hierbij andere personen of instanties gedupeerd. Black hat hackers voeden de stereotypische representatie van kwaadaardige hackers.

Black hat hackers breken in bij beveiligde netwerken om data te vernietigen, te bewerken of te stelen. Ook zorgen black hat hackers er dikwijls voor dat anderen niet meer op reguliere wijze gebruik kunnen maken van een netwerk.

Wat zijn white hat hackers?

Een white hat hacker (soms ook wel ethisch hacker genoemd) is een computerbeveiligingsspecialist. White hat hackers gebruiken vaak dezelfde technieken om in te breken op computers en netwerken als black hat hackers. Het grote verschil tussen white hat hackers en black hat hackers zit in de intenties. Black hat hackers zijn criminelen die hacken met de intentie schade te berokkenen of op illegale wijze geld te verdienen. White hat hackers hacken vanuit een ethisch perspectief. Door in te breken op beveiligde computers en netwerken proberen white hat hackers beveiligingslekken op te sporen. Vervolgens proberen ze te assisteren bij het zoeken naar oplossingen om de beveiliging te verbeteren. De intentie van white hat hackers is om zwakheden in ICT-infrastructuur op te sporen voordat malicieuze black hat hackers deze kwetsbaarheden kunnen exploiteren.

Veel grote consultancybureau’s hebben bijvoorbeeld white hat hackers in dienst om de ICT-infrastructuur van bedrijven te testen op mogelijke beveiligingslekken. Het grote verschil met black hat hackers is dat white hat hackers aan de kant van desbetreffende bedrijven staan. Ze hebben expliciet toestemming om te proberen de beveiliging te kraken, met de intentie om de beveiliging te verbeteren.

Wat zijn grey hat hackers?

Tot slot heb je ook nog een categorie hackers die we grey hat hackers noemen. Grey hat hackers gaan ethisch en moreel gezien iets soepeler met de regels om dan white hat hackers. Vaak breken grey hat hackers zonder toestemming in op systemen uit interesse of nieuwsgierigheid. Als ze beveiligingslekken vinden, exploiteren ze deze echter niet op malicieuze wijze. Soms proberen grey hat hackers een kleine financiële vergoeding te krijgen voor het ontdekken van een beveiligingslek. Niet alle bedrijven kunnen dit waarderen, en deze praktijken hebben in het verleden tot verscheidene schadeclaims tegen grey hat hackers geleid.


Wat zijn de risico’s van Ziggo en UPC WifiSpots?

Een groter risico zal er zitten in het feit dat kwaadwillenden kunnen doen alsof ze een Ziggo WifiSpot hebben. Door dit op plaatsen te doen waar veel mensen komen met hun mobiele telefoon kunnen in korte tijd veel inlog gegevens onderschept worden van gebruikers die automatisch proberen in te loggen op het fake Ziggo WifiSpot.Om gebruikers te garanderen dat ze op het echte Ziggo WifiSpot netwerk zitten wordt aangeraden om het Ziggo WifiSpots beveiligingscertificaat te installeren.Dit doet u door het certificaat te downloaden en vervolgens de stappen op uw telefoon, tablet of PC te volgen.Uw apparaat zal hierna alleen nog verbinding maken met het Wifi netwerk “Ziggo” als daar hetzelfde certificaat op staat. Mochten kwaadwillenden een netwerk met dezelfde naam hebben dan zal uw apparaat daar geen verbinding meer mee gaan maken en worden uw gegevens niet onderschept door derden.

Lees meer »

Wat is WifiSpots?

Alle klanten die een betaald Ziggo (of voorheen UPC) abonnement hebben met internet in het pakket, kunnen gratis gebruik maken van de WifiSpots van Ziggo.Heb je een draadloos Wi-Fi modem, dan wordt hierin een tweede netwerk geactiveerd die dient als hotspot. Je ontvangt automatisch een e-mail van Ziggo op je contact e-mailadres zodra WifiSpots voor je beschikbaar is.Wil je geen gebruik maken van deze functionaliteit? Zet WifiSpots dan uit. In dat geval kan je ook geen gebruik meer maken van de WifiSpots van andere Ziggo abonnees.Bij elk ‘Ziggo WifiSpot’ is de bandbreedte voor gasten beperkt tot maximaal 3 Mbps per gebruiker en er kunnen maximaal 20 gebruikers gelijktijdig op één modem van de WifiSpot gebruik maken.

Lees meer »

QR-code fraude: Wat is het en hoe voorkom je het?

Een QR-code is een soort streepjescode die je gemakkelijk met je mobiele apparaat kunt uitlezen. QR staat hier voor Quick Response, dit omdat het scannen erg snel gaat. Je ziet QR-codes tegenwoordig overal, op reclamefolders, tijdschriften, visitekaartjes, en nog veel meer. Op de meeste smartphones staat standaard een QR-code app die de codes uit kan lezen. Door met deze app de QR-code te scannen kun je bijvoorbeeld direct een site met meer uitleg openen. Vaak worden QR-codes voor het gemak gebruikt omdat je op deze wijze snel een website kan openen en niet een ingewikkelde URL hoeft over te typen.

Lees meer »

Hoe veilig is jouw wifi-netwerk?

Belangrijkste wat we willen meegeven is dat je echt de tijd moet nemen je draadloos netwerk te beveiligen. Wifi-beveiliging wordt steeds belangrijker in deze tijd van de cybercriminaliteit. Steeds meer apparaten worden namelijk gekoppeld aan het wifi-netwerk. Als buitenstaanders of internetcriminelen in jouw wifi-netwerk kunnen, loop je flinke risico's. Ze hebben dan toegang tot bestanden, printers en apparaten in jouw bedrijfsnetwerk. Daarnaast kunnen ze een virus op computers zetten of je inloggegevens van je bank onderscheppen.

Lees meer »

Hoe veilig is openbare wifi?

Hacken betekent dat iemand, een crimineel, met kwade bedoelingen inbreekt op iemands computer, smartphone, e-mailaccount, website of profielsite zoals Facebook. Dit wordt ook wel cybercrime genoemd. Ook proberen criminelen met phishing- of pharming-aanvallen betalingsgegevens te krijgen. Vaak worden deze gegevens verkregen via gehackte computers of websites.

Lees meer »