Home » Diensten » Livestream Camera's » Toerisme & Havens » Damrak beursplein, Amsterdam

Livestream Camera
Damrak beursplein,
Amsterdam

Beursplein (Amsterdam)

Het Beursplein is een plein in het centrum van Amsterdam, tussen het Damrak en de Beursstraat. Aan het plein liggen de Effectenbeurs ('Beursplein 5'), de Beurs van Berlage en de Bijenkorf. Tegenover het Beursplein verbindt de Beurspassage het Damrak met de Nieuwendijk.

Het Beursplein wordt regelmatig gebruikt voor verschillende evenementen, zoals de jaarlijkse kunstmarkt Klein Montmartre, een knipoog naar de kunstenaarswijk Montmartre in Parijs. Het Beursplein is het decor van politieke demonstraties gericht op de financiële wereld (zoals de Occupy-beweging) en muzikale bijeenkomsten.

Aan plein ligt de ingang van de parkeergarage van de Bijenkorf, die regelmatig voor files tot op het Damrak zorgt.

Geschiedenis

Het plein werd eind 19e eeuw aangelegd, na de demping (in 1845 en in 1883) van een deel van het Damrak, bij de Dam. In 1898 werd begonnen met de bouw van de Beurs van Berlage, ontworpen door H.P. Berlage. De nieuwe beurs werd gebouwd ter vervanging van de oude beurs van Zocher uit 1848, die op de plek stond waar de Bijenkorf nu staat, en bouwvallig was geworden.

Het beursgebouw kwam gereed in 1903. Het gebouw bood onderdak aan vier beurzen, ieder met een aparte ingang: de goederenbeurs, schippersbeurs, graanbeurs en effectenbeurs. De effectenhandelaren verhuisden in 1912 naar het Effectenbeurs-gebouw aan Beursplein 5. In 2000 fuseerden de effectenbeurzen in Parijs, Brussel en Amsterdam tot Euronext.

Berlage ontwierp ook zes lantaarns en twee fonteinen (voormalig paardendrinkbakken) voor het Beursplein. Het zijn net als de Beurs van Berlage, de Effectenbeurs en de Bijenkorf rijksmonumenten.

Ter vervanging van de bovengrondse fietsenstalling werd in 2018 een ondergrondse stalling gebouwd voor 1700 fietsen. Kosten van het project circa tien miljoen euro. Na de bouw werd het plein heringericht met nieuwe bomen en bestrating gebaseerd op het oude ontwerp van 1903. De fonteinen en de monumentale lantaarnpalen werden in de originele staat hersteld. Ten tijde van de heropening van het plein was een 3d-grondschildering te zien, die gezien vanaf het noorden de illusie gaf (vanuit andere richtingen werkte de illusie niet) dat er nog een stuk wegverharding ontbrak. Volgens de schildering zou men door een ladder naar de ondergrondse stalling moeten.

Beurspassage

In 1903 werd de Baafjesteeg gelegen tussen het Damrak en de Nieuwendijk door nieuwbouw overbouwd en verdween deze steeg. In de nieuwbouw was een doorgang opgenomen en die kreeg de naam Beurspassage. Na de Brand bij C&A in 1963 verscheen in 1968 nieuwbouw waarin wederom plaats was voor de Beurspassage, in de wandelgangen ook wel C&A-passage genoemd, maar nu moderner van uiterlijk. Duidelijk zichtbaar was dat de Nieuwendijk hoger ligt dan het Damrak door het hoogteverschil en helling. In 2015 werd de Beurspassage samen met het gebouw van C&A gerenoveerd en aangepast.