Home » Diensten » Livestream Camera's » Toerisme & Havens » De Dam, Amsterdam

Livestream Camera
De Dam,
Amsterdam

De Dam

Het  drukst bezochte plein van Amsterdam is hoogstwaarschijnlijk de Dam. Dat komt vooral door de centrale ligging in het centrum van Amsterdam. Als je per spoor naar Amsterdam reist, het Centraal Station uitloopt en rechtdoor het Damrak volgt dan kom je vanzelf uit op de Dam. Aan de Dam liggen een aantal bijzondere gebouwen zoals het Koninklijk Paleis en de Nieuwe Kerk. Ook staat hier het Nationaal Monument. Ieder jaar wordt hier op 4 mei de Nationale Dodenherdenking gehouden. Aan de Dam liggen verder het bekende NH Krasnapolsky hotel, warenhuis Bijenkorf en wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds. Op De Dam zul je geregeld straatartiesten aantreffen. De kwaliteit hiervan loopt zeer uiteen.

De Dam, Amsterdam | Mediafuze

Dam, ontmoetingsplaats bij uitstek

Waar spreek je met vrienden af wanneer je een dagje in Amsterdam bent? Natuurlijk, op de Dam. Makkelijk te vinden want je loopt vanaf het Centraal Station het Damrak af en je bent er. De Dam is voor Amsterdam wat Times Square is voor New York en Piccaddilly Circus voor Londen.

Dam, ontmoetingsplaats bij uitstek | Mediafuze

Het is altijd druk op de Dam. Rond Koningsdag staat er een kermis voor het Koninklijk paleis compleet met een reuzenrad. 's Zomers is de Dam het domein van de straatartiesten, de paardenkoetsjes en gidsen die met hoogopgestoken paraplu's hun kudde de weg tonen.

's Winters ben je bijna alleen op de Dam, misschien wel de beste tijd om in Amsterdam rond te kijken.

Nationaal Monument

Midden op de Dam staat het National Monument. De obelisk steekt 22 meter hoog de lucht in en herdenkt de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog - zij die vielen zowel in Nederland als in Nederlands-Indië. Elk jaar op 4 mei vindt hier de Dodenherdenking plaats waarbij kransen gelegd worden voor de oorlogsslachtoffers.

De Dam, Amsterdam. Nationaal Monument | Mediafuze

In 1956 werd het monument onthuld. In de jaren zestig was het de favoriete plaats van hippies die op de Dam in slaapzakken kwamen bivakkeren. In 1970 maakte de mobiele eenheid hier een einde aan. Sindsdien hebben toeristen en dagjesmensen de Dam geadopteerd als hun favoriete plaats.

De Dam, Amsterdam. Nationaal Monument | Mediafuze

Omdat de Dam zo centraal gelegen is, is het de ideale ontmoetingsplek in Amsterdam. Wanneer je vrienden zijn komen opdagen, ga dan even naar het Historisch Museum waar je 'Gezicht op de Dam' ziet, geschilderd door Breitner tussen 1895 en 1898. Eigenlijk is er sindsdien niet zo heel veel veranderd.