Home » Diensten » Livestream Camera's » Toerisme & Havens » Waddehaven, Texel

Live webcam van:

Waddehaven in Texel

De Waddenhaven in Oudeschild is dé haven voor iedereen die met zijn eigen boot naar Texel komt. Op de webcam van de Waddenhaven kunt u live meekijken!

Waddenhaven Texel

De toeristische pleziervaart kan op Texel terecht in Waddenhaven Texel. Deze moderne passantenhaven maakt onderdeel uit van de haven in Oudeschild. Er zijn 250 zelfstandige ligplaatsen beschikbaar voor kleine en grote schepen.

De watersport op Texel heeft in de afgelopen 50 jaar een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Tegenwoordig heeft de passantenhaven zo'n 20.000 bootovernachtingen per jaar, maar ooit werd gestart met een paar bootjes die naar Texel kwamen. In 1966 werd Watersportvereniging Texel (WSV) opgericht met toen 25 leden, maar geen eigen ligplaatsen. Het aantal toeristische bootovernachtingen bedroeg niet meer dan 225. In 1973 werd een nieuwe werkhaven in Oudeschild gerealiseerd en kreeg de watersport eigen steigers. Het aantal toeristische bootovernachtingen nam een vlucht. De druk van passanten op de verenigingshaven werd te groot en de veiligheid kwam in het geding. Vanuit de WSV kwam de roep om een aparte passantenhaven. Toch duurde het nog tot 1988 voordat die er kwam. Het voormalige kleidepot naast de werkhaven werd ingericht als passantenhaven met ruim 200 ligplaatsen.

Nieuwe ontwikkeling
In 1999 volgde opnieuw een reconstructie van het havengebied. Ditmaal betrof het een grootschalige herinrichting waarvan de totale kosten zo'n € 8,2 miljoen bedroegen. De visserijkades werden uitgebreid en het koelwaterbassin werd ingericht als passantenhaven met 250 ligplaatsen. De verenigingshaven schoof door naar de plek van de voormalige passantenhaven. In de zomer van 2001 werd de nieuwe Waddenhaven Texel in gebruik genomen.

Duurzaam
Waddenhaven Texel heeft een groot aantal voorzieningen en is populair bij bootbezitters die de Wadddeneilanden bezoeken. De faciliteiten zijn van hoog niveau en ook rond de haven wordt het gebied steeds verder ingericht met o.a. een waterspeelplaats, buitenfitness, pannaveld, barbecueplaats en strand. Er wordt zoveel mogelijk duurzaam gewerkt: bewegingssensoren,

PV-panelen, LED-verlichting/spaarlampen, scheiding van afvalstromen, groene stroom en gratis inname van afval- en bilgewater.

Blauwe Vlag
Vanaf 2003 heeft Waddenhaven Texel jaarlijks de Blauwe Vlag toegekend gekregen. Deze internationale milieuonderscheiding wordt uitgereikt aan havens die voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen en die schoon en veilig zijn.


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen