
Vanaf zaterdag geldt in heel Nederland een avondklok. Tussen negen uur 's avonds en half vijf 's ochtends mag niemand zich zonder geldige reden op straat begeven. Doe je dat wel, dan riskeer je een boete.
De avondklok is een extra maatregel bovenop de al ingevoerde lockdown en geldt tot 10 februari. Met deze zware maatregel wil het kabinet Nederlanders behoeden voor mutanten van het coronavirus, zoals de veel besmettelijkere Britse variant. "Als we nu niets extra's doen, kunnen we daar later spijt van krijgen", staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.
Hoogte boete tijdens avondklok
Als mensen zich tussen 21.00 en 04.30 tóch op straat begeven zonder geldige reden, dan mag hiertegen worden opgetreden. Overtreders kunnen een boete krijgen van 95 euro. Het boetebedrag is daarmee net zo hoog als de boete voor het overtreden van andere coronamaatregelen.
Maar wat zijn dan die geldige redenen? Daar heeft de Rijksoverheid het volgende overzichtelijke lijstje voor opgesteld:
-
Bij een noodsituatie.
-
Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.
-
Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet.
-
Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.
-
Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.
-
Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.
-
Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.
-
Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen.
-
Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.
Bron: Rijksoverheid.nl
Verklaring avondklok
Iedereen vanaf 12 jaar die zich op straat begeeft als de avondklok actief is, moeten bovendien het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich dragen en een geldig legitimatiebewijs. Mensen die voor hun werk buitenshuis op pad moeten, moeten daarnaast de Werkgeversverklarig avondklok bij zich hebben.
Premier Mark Rutte stelde tijdens zijn persconferentie woensdag dat een valse verklaring geldt als een misdrijf. Als je verkeert in een noodsituatie of als je alleen de hond uitlaat, hoef je geen verklaring mee te nemen.
Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen (en de regels die blijven gelden)
"We komen nu in een fase terecht waarin we bereid zijn wat meer risico te nemen", zei Rutte. De verruimingen zijn volgens de premier alleen mogelijk als iedereen zich aan de basismaatregelen houdt, zoals handen wassen, zo veel mogelijk thuiswerken en mondkapjes dragen waar nodig.
Wat mag wel en wat mag niet? De nieuwe coronamaatregelen op een rij
Vanaf volgende week maandag gaan de middelbare scholen weer open. Wel onder strikte voorwaarden. Leerlingen moeten minimaal een dag per week naar school en meer indien verantwoord. Ook zijn ze verplicht mondkapjes te dragen en anderhalve meter afstand te houden. Wie klachten heeft, moet zich laten testen en bij een positieve test in quarantaine. Ook mbo-instellingen gaan gedeeltelijk open. Alle leerlingen op alle niveaus mogen een dag in de week naar school.
Kappers en scholen onder strikte voorwaarden weer open, winkelen op afspraak
Het lijkt erop dat in elk geval de middelbare scholen vanaf maandag 1 maart weer deels opengaan. Het zou gaan om een aantal dagen per week. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. Ook MBO'ers zouden weer gedeeltelijk naar school kunnen en vooral voor jongeren zouden er ruimere mogelijkheden komen om te sporten.
Avondklok blijft gewoon: ook Eerste Kamer stemt in met spoedwet
In de senaat klonk veel kritiek op de juridische onderbouwing door het kabinet, maar er tekende zich gedurende dag toch een ruime meerderheid af.
Hof doet over week uitspraak in avondklokzaak • Rechter wil 'grondig' kijken
De rechtbank in Den Haag zette dinsdag een streep door de avondklok en oordeelde dat die uitspraak direct ingaat. Volgens de Haagse rechtbank waren daar twee redenen voor. Zo vond de rechter de wet die de avondklok mogelijk moest maken ongeschikt, omdat er een soort noodwet voor is gebruikt door het kabinet. Ook vond de rechter dat onvoldoende is aangetoond dat er noodzaak voor de avondklok is.
Hoger beroep avondklok: Grote kans dat kabinet gelijk krijgt van gerechtshof
De avondklok werd door het kabinet ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met de Tweede en de Eerste Kamer. De rechtbank oordeelde dinsdag dat de avondklok geen maatregel was waarmee niet kan worden gewacht, 'zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak'.