
Door de Britse besmettelijkere coronavariant bevindt Nederland zich momenteel in een race tegen de klok, zegt Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maandag. Hij pleit voor aanscherping van de coronamaatregelen, waaronder het instellen van een avondklok, meldt persbureau ANP.
De tijd die je hebt is maar heel beperkt waarschuwt hij. Hoe sneller je een maatregel invoert, hoe meer impact die heeft.” Kuipers verwacht dat de huidige dalende trend in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames van korte duur zal zijn door de verspreiding van de Britse mutatie. Hij pleit daarom voor maatwerk: in gebieden waar de gemuteerde versie van het virus veel voorkomt zouden mensen binnen een bepaalde straal zo snel mogelijk moeten worden gevaccineerd.
De Britse mutatie kan volgens Kuipers in theorie al binnen anderhalf tot drie maanden dominant worden in Nederland, net als in Engeland is gebeurd. De ziekenhuisbezetting in Engeland ligt een factor 4 hoger dan hier. Er zijn ziekenhuizen die nauwelijks nog opereren, daar worden alleen nog operaties uitgevoerd die binnen 24 uur noodzakelijk zijn. Dat is een situatie waar je echt van weg wilt blijven.
Het demissionaire kabinet heeft nog geen besluit genomen over een eventuele avondklok. Dat is overigens een omstreden maatregel: een meerderheid van de Tweede Kamer was eerder tegen. Maandagavond zouden de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad met elkaar om de tafel gaan over de mogelijkheid van een avondklok, maar dit is een dag verplaatst omdat ze nog niet over de benodigde stukken beschikten.
Viruswaarheid verliest hoger beroep: invoering avondklok was in orde
Dat hoger beroep heeft de Staat gewonnen. Het hof oordeelt dat de juridische onderbouwing voor de avondklok wel degelijk in orde was.
Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen (en de regels die blijven gelden)
"We komen nu in een fase terecht waarin we bereid zijn wat meer risico te nemen", zei Rutte. De verruimingen zijn volgens de premier alleen mogelijk als iedereen zich aan de basismaatregelen houdt, zoals handen wassen, zo veel mogelijk thuiswerken en mondkapjes dragen waar nodig.
Wat mag wel en wat mag niet? De nieuwe coronamaatregelen op een rij
Vanaf volgende week maandag gaan de middelbare scholen weer open. Wel onder strikte voorwaarden. Leerlingen moeten minimaal een dag per week naar school en meer indien verantwoord. Ook zijn ze verplicht mondkapjes te dragen en anderhalve meter afstand te houden. Wie klachten heeft, moet zich laten testen en bij een positieve test in quarantaine. Ook mbo-instellingen gaan gedeeltelijk open. Alle leerlingen op alle niveaus mogen een dag in de week naar school.
Avondklok verlengd tot 15 maart, begin maart nieuw besluit
Demissionair premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zullen dat volgens de bronnen dinsdagavond bekendmaken.
Kappers en scholen onder strikte voorwaarden weer open, winkelen op afspraak
Het lijkt erop dat in elk geval de middelbare scholen vanaf maandag 1 maart weer deels opengaan. Het zou gaan om een aantal dagen per week. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. Ook MBO'ers zouden weer gedeeltelijk naar school kunnen en vooral voor jongeren zouden er ruimere mogelijkheden komen om te sporten.
Avondklok blijft gewoon: ook Eerste Kamer stemt in met spoedwet
In de senaat klonk veel kritiek op de juridische onderbouwing door het kabinet, maar er tekende zich gedurende dag toch een ruime meerderheid af.