Ik heb griep, wat nu?

Gepubliceerd op 19 september 2020 om 18:00

Ik heb griep, wat nu? | Mediafuze

Lig jij kuchend met koorts, hoofd- en spierpijn en een berg zakdoekjes naast je in bed? Dan is de kans groot dat je last hebt van griep. Hoewel er geen enkel geneesmiddel is dat het virus geneest, zijn er wel de volgende tips die je helpen er zo snel mogelijk weer bovenop te komen.

Tip 1: Houd rust

Mocht je - met het idee dat het griepvirus verdwijnt - overwegen om jezelf in het zweet te werken door te gaan sporten, doe dit dan niet. Het is echt beter om je rust pakken. Het is niet nodig om de hele dag in bed door te brengen, maar met lichamelijke inspanning kun je beter wachten tot je beter bent.

Tip 2: Drink veel

Zweten door lichamelijke inspanning is dus niet de bedoeling als je griep hebt. Transpireren door koorts is daarentegen onvermijdelijk. Omdat je hierdoor veel vocht verliest, is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Zorg dus dat je veel drinkt deze dagen.

Tip 3: Voorkom besmetting van anderen

Om ervoor te zorgen dat het griepvirus zich niet verder verspreidt, kun je de volgende dingen doen:

  • Vermijd zoveel mogelijk het aanraken van je neus en mond
  • Als je moet niezen of hoesten, bedek je neus en mond dan met bijvoorbeeld een zakdoekje of anders je hand
  • Gebruik het liefst een papieren zakdoekje en gooi deze na het snotteren of hoesten weg
  • Heb je net een hoest- of niesbui gehad? Was dan je handen met water en zeep.

Tip 4: Ga naar de dokter als…

Griep gaat meestal vanzelf over. Is dat niet het geval en komen de volgende klachten je bekend voor, dan kun je het best contact opnemen met je huisarts:

  • Je bent kortademig
  • Er komt opvallend veel slijm los bij het hoesten
  • Je wordt suf
  • Je drinkt of plast heel weinig
  • De koorts houdt langer dan vijf dagen aan
  • Je krijgt opnieuw koorts na een paar dagen koortsvrij te zijn geweest.

Lockdown met drie weken verlengd

De winkels die geen levensmiddelen verkopen, mogen vanaf 10 februari wel open voor het afhalen van bestelde spullen. Als de besmettingscijfers blijven dalen, zal het demissionaire kabinet ook de avondklok afschaffen. Besluitvorming daarover volgt eind deze week.

Lees meer »

De belangrijkste informatie over het AstraZeneca-vaccin op een rij

Volgens de recentste vaccinatieplanning krijgen volwassenen met een medische indicatie vanaf half februari het AstraZeneca-vaccin. In deze groep vallen volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) in ieder geval de risicogroepen voor ernstige COVID-19 die de Gezondheidsraad in november heeft genoemd. Dit zijn de volgende groepen:

Lees meer »

Braziliaanse coronavariant aangetroffen in Nederland

De zogeheten P1-virusstam is aangetroffen in Amsterdam, bij twee personen die recentelijk naar Brazilië waren afgereisd. De mutatie kwam aan het licht tijdens bron- en contactonderzoek. De virusvariant wordt normaliter vooral gesignaleerd rondom de afgelegen Braziliaanse miljoenenstad Manaus.

Lees meer »