Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen

Gepubliceerd op 28 september 2020 om 20:00

Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen | Mediafuze

De bottomline is: we doen ons best maar het virus doet het beter. Daarom moeten we nu ingrijpen om erger te voorkomen", zei minister Hugo de Jonge op de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen. De set nieuwe regels, adviezen en maatregelen gaan vandaag om 18.00 uur in.

Om te beginnen wordt het aantal mensen dat bijeen mag komen ingeperkt. "Want ons gedrag is wat het verschil gaat maken", benadrukte De Jonge.

Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen | Mediafuze

De derde regel in de bovenstaande afbeelding slaat bijvoorbeeld op terrassen, bioscoopzalen en soortgelijke bijeenkomsten. Voor onder meer uitvaarten, betogingen en religieuze bijeenkomsten gelden andere regels. Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht van alle uitzonderingen.

Het kabinet roept mensen verder op zo veel mogelijk thuis te blijven. Op het gebied van recreatie en sport gelden strengere maatregelen. "Dat is niet nodig omdat de sportsector het slecht doet", legde premier Rutte uit. "Het heeft met de schaal te maken. Profspelers, amateursporters, toeschouwers: die leiden tot veel reisbewegingen en contact." Daarom worden de volgende regels ingevoerd:

Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen | Mediafuze

"We kunnen blijven sporten, maar dan zonder aanmoediging vanaf de kant", vatte Rutte het samen. Het blijft dus ook mogelijk om de horeca te bezoeken, maar de cafés en restaurants moeten wel eerder dicht. "Ik kan me voorstellen dat dit voor veel mensen en met name de ondernemers een zure appel is. Het heeft negatieve economische gevolgen, maar het oplaaien van het virus heeft nog sterkere gevolgen."

Ook het advies om thuis te werken wordt verder aangescherpt door het kabinet. "Op veel werkplekken is het te druk en dat zien we ook terug in de uitbraakclusters", zei de premier. Daarom valt het kabinet terug op het eerdere advies om alleen bij noodzaak niet thuis te werken. "Die maatregel heeft toen veel effect gehad, daarom doen we het nog een keer."

Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen | Mediafuze

Voor de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven geldt ook het kabinetsadvies om een mondkapje te dragen in winkels. Het is geen verplichting, maar winkeliers in deze regio's mogen bezoekers weigeren die geen mondmasker dragen.

Burgemeester Halsema van Amsterdam zei vanavond in een persconferentie dat de regio's Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost op het gebied van mondkapjes "nog een stap verder gaan" dan het advies van het kabinet. Dat betekent voor deze regio's het volgende:

Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen | Mediafuze

De vier genoemde regio's roepen alle inwoners op om sociale contacten de komende weken drastisch te beperken.

Als laatste geldt ook voor supermarkten onderstaande aanvullende regel. Die is bedoeld om kwetsbare groepen en ouderen te beschermen tegen het coronavirus. Voor hen komt er tweemaal per dag een venstertijd om boodschappen te doen.

Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen | Mediafuze

Alle aanvullende maatregelen gelden in principe voor de komende drie weken. Daarna komt er een evaluatiemoment. Extra tussentijdse maatregelen zijn niet uitgesloten.


Hoe verhoog ik mijn weerstand?

De weerstand is eigenlijk een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo'n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed en dat heb je voornamelijk aan het immuunsysteem te danken.

Lees meer »

Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Lees meer »

Coronavirusinfecties: Covid-19

De coronavirussen behoren tot een familie van virussen. De meeste veroorzaken een milde bovensteluchtweginfectie (bijv. een gewone verkoudheid), maar sommige kunnen aanleiding geven tot ernstige en zelfs dodelijke luchtweginfecties. Dat geldt vooral voor:

Lees meer »

Het coronavirus: wat is het nou precies?

Dan misschien wel de meest gestelde vraag: hoe herken je het? Daarbij is het goed om te vermelden dat niet iedereen dezelfde symptomen vertoont. Dat maakt diagnose op basis van symptomen ook moeilijk. Maar in de incubatietijd van vier tot zeven dagen (sommige studies spreken van veertien dagen), duiden de volgende symptomen mogelijk op besmetting met het coronavirus:

Lees meer »