Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen

Gepubliceerd op 28 september 2020 om 20:00

Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen | Mediafuze

De bottomline is: we doen ons best maar het virus doet het beter. Daarom moeten we nu ingrijpen om erger te voorkomen", zei minister Hugo de Jonge op de persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen. De set nieuwe regels, adviezen en maatregelen gaan vandaag om 18.00 uur in.

Om te beginnen wordt het aantal mensen dat bijeen mag komen ingeperkt. "Want ons gedrag is wat het verschil gaat maken", benadrukte De Jonge.

Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen | Mediafuze

De derde regel in de bovenstaande afbeelding slaat bijvoorbeeld op terrassen, bioscoopzalen en soortgelijke bijeenkomsten. Voor onder meer uitvaarten, betogingen en religieuze bijeenkomsten gelden andere regels. Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht van alle uitzonderingen.

Het kabinet roept mensen verder op zo veel mogelijk thuis te blijven. Op het gebied van recreatie en sport gelden strengere maatregelen. "Dat is niet nodig omdat de sportsector het slecht doet", legde premier Rutte uit. "Het heeft met de schaal te maken. Profspelers, amateursporters, toeschouwers: die leiden tot veel reisbewegingen en contact." Daarom worden de volgende regels ingevoerd:

Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen | Mediafuze

"We kunnen blijven sporten, maar dan zonder aanmoediging vanaf de kant", vatte Rutte het samen. Het blijft dus ook mogelijk om de horeca te bezoeken, maar de cafés en restaurants moeten wel eerder dicht. "Ik kan me voorstellen dat dit voor veel mensen en met name de ondernemers een zure appel is. Het heeft negatieve economische gevolgen, maar het oplaaien van het virus heeft nog sterkere gevolgen."

Ook het advies om thuis te werken wordt verder aangescherpt door het kabinet. "Op veel werkplekken is het te druk en dat zien we ook terug in de uitbraakclusters", zei de premier. Daarom valt het kabinet terug op het eerdere advies om alleen bij noodzaak niet thuis te werken. "Die maatregel heeft toen veel effect gehad, daarom doen we het nog een keer."

Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen | Mediafuze

Voor de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven geldt ook het kabinetsadvies om een mondkapje te dragen in winkels. Het is geen verplichting, maar winkeliers in deze regio's mogen bezoekers weigeren die geen mondmasker dragen.

Burgemeester Halsema van Amsterdam zei vanavond in een persconferentie dat de regio's Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Brabant-Zuidoost op het gebied van mondkapjes "nog een stap verder gaan" dan het advies van het kabinet. Dat betekent voor deze regio's het volgende:

Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen | Mediafuze

De vier genoemde regio's roepen alle inwoners op om sociale contacten de komende weken drastisch te beperken.

Als laatste geldt ook voor supermarkten onderstaande aanvullende regel. Die is bedoeld om kwetsbare groepen en ouderen te beschermen tegen het coronavirus. Voor hen komt er tweemaal per dag een venstertijd om boodschappen te doen.

Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen | Mediafuze

Alle aanvullende maatregelen gelden in principe voor de komende drie weken. Daarna komt er een evaluatiemoment. Extra tussentijdse maatregelen zijn niet uitgesloten.


Tóch naar buiten tijdens avondklok? Deze boete hangt je boven het hoofd

De avondklok is een extra maatregel bovenop de al ingevoerde lockdown en geldt tot 10 februari. Met deze zware maatregel wil het kabinet Nederlanders behoeden voor mutanten van het coronavirus, zoals de veel besmettelijkere Britse variant. "Als we nu niets extra's doen, kunnen we daar later spijt van krijgen", staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Lees meer »

De avondklok komt er, alleen een half uurtje later. Dit staat je te wachten

Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is, zo staat op de site van de Rijksoverheid met alle maatregelen. Voor mensen die van hun werkgever de straat op moeten, is een uitzondering gemaakt op de avondklok. Zij moeten een Werkgeversverklaring avondklok bij zich dragen, waarin staat dat hun werk buitenshuis essentieel is voor het bedrijf. De werkgever bepaalt zelf of dat wel of niet nodig is, de overheid komt daarbij niet aan te pas voor een beoordeling.

Lees meer »

Eén persoon op bezoek en avondklok

Het aantal mensen dat thuis op bezoek mag komen, wordt verder teruggeschroefd naar één. Deze maatregel gaat per direct in. Er komt wel een uitzondering voor mantelzorgers die meerdere mensen nodig hebben om zorg te verlenen.

Lees meer »