Het coronavirus: wat is het nou precies?

Gepubliceerd op 19 maart 2020 om 09:00

Het coronavirus: wat is het nou precies? | Mediafuze

Het coronavirus, COVID-19, SARS-CoV-2: het is zo ongeveer het enige waar het de laatste dagen over gaat. Maar wat is het nou precies? Hoe is het ontstaan? En hoe herken je het?

Allereerst die begrippen: coronavirus, COVID-19 en SARS-CoV-2. Wat betekenen ze nou? Er bestaan meerdere coronavirussen. Het virus waar we nu over spreken, het ‘nieuwe’ coronavirus, heet SARS-CoV-2. De ziekte die het virus kan veroorzaken heeft COVID-19.

Wanneer heb ik het?

Dan misschien wel de meest gestelde vraag: hoe herken je het? Daarbij is het goed om te vermelden dat niet iedereen dezelfde symptomen vertoont. Dat maakt diagnose op basis van symptomen ook moeilijk. Maar in de incubatietijd van vier tot zeven dagen (sommige studies spreken van veertien dagen), duiden de volgende symptomen mogelijk op besmetting met het coronavirus:

  • Keelpijn
  • Neusverkoudheid
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Koorts (krijgt uiteindelijk de grootste groep patiënten, maar kan ook ontbreken. Zeker in de eerste fase waarin klachten verschijnen.)
  • Hoesten, longontsteking en kortademigheid (als gevolg van een luchtweginfectie, veroorzaakt door het virus. Dit wordt zichtbaar op een CT-scan, waar op de plek waar lucht hoort te zitten wit weefsel zit.)

Oorsprong

Maar waar ontstond dat virus nou? Het nieuwe coronavirus brak in december 2019 uit in de regio Wuhan en China. Vanuit daar heeft het virus zich verspreid over de wereld.

Waar moet ik op letten?

Het huidige advies van het RIVM (18 maart 2020), is kort gezegd als volgt:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

Een uitgebreider advies is te lezen op de website van het RIVM.

Verder wordt geadviseerd thuis te werken als dat mogelijk is en het contact met anderen te beperken. Zo is het inmiddels in Nederland niet toegestaan om met meer dan 100 personen samen te zijn en zijn scholen, restaurants en café’s gesloten.

Medische hulp

Het laatste deel van deze algemene informatie: wanneer moet je contact opnemen met een arts? Het RIVM meldt daarover het volgende:

‘Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius? Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild. Worden je klachten erger en heb je koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk? Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.’


Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen

De derde regel in de bovenstaande afbeelding slaat bijvoorbeeld op terrassen, bioscoopzalen en soortgelijke bijeenkomsten. Voor onder meer uitvaarten, betogingen en religieuze bijeenkomsten gelden andere regels. Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht van alle uitzonderingen.

Lees meer »

Ik denk dat ik het nieuwe coronavirus heb, wat nu?

Probeer te voorkomen dat u het coronavirus krijgt of aan anderen geeft: Was uw handen vaak met zeep. Nies en hoest in uw elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes. Geef anderen geen hand.   Blijf thuis bij klachten: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen, verhoging (tot 38 graden) of koorts (meer dan 38 graden). U hoeft bij deze klachten niet getest te worden. Blijf thuis tot u 24 uur geen klachten heeft. Bel de huisarts als u steeds zieker wordt of moeilijker ademt. Bent u ouder dan 70, of heeft u een chronische ziekte? Bel dan direct uw huisarts of huisartsenpost als u: koorts heeft (meer dan 38 graden) en hoest of moeilijk ademt. Ga niet naar de huisarts toe. 

Lees meer »

Ik heb griep, wat nu?

Mocht je - met het idee dat het griepvirus verdwijnt - overwegen om jezelf in het zweet te werken door te gaan sporten, doe dit dan niet. Het is echt beter om je rust pakken. Het is niet nodig om de hele dag in bed door te brengen, maar met lichamelijke inspanning kun je beter wachten tot je beter bent.

Lees meer »