Het coronavirus: wat is het nou precies?

Gepubliceerd op 19 maart 2020 om 09:00

Het coronavirus: wat is het nou precies? | Mediafuze

Het coronavirus, COVID-19, SARS-CoV-2: het is zo ongeveer het enige waar het de laatste dagen over gaat. Maar wat is het nou precies? Hoe is het ontstaan? En hoe herken je het?

Allereerst die begrippen: coronavirus, COVID-19 en SARS-CoV-2. Wat betekenen ze nou? Er bestaan meerdere coronavirussen. Het virus waar we nu over spreken, het ‘nieuwe’ coronavirus, heet SARS-CoV-2. De ziekte die het virus kan veroorzaken heeft COVID-19.

Wanneer heb ik het?

Dan misschien wel de meest gestelde vraag: hoe herken je het? Daarbij is het goed om te vermelden dat niet iedereen dezelfde symptomen vertoont. Dat maakt diagnose op basis van symptomen ook moeilijk. Maar in de incubatietijd van vier tot zeven dagen (sommige studies spreken van veertien dagen), duiden de volgende symptomen mogelijk op besmetting met het coronavirus:

  • Keelpijn
  • Neusverkoudheid
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Koorts (krijgt uiteindelijk de grootste groep patiënten, maar kan ook ontbreken. Zeker in de eerste fase waarin klachten verschijnen.)
  • Hoesten, longontsteking en kortademigheid (als gevolg van een luchtweginfectie, veroorzaakt door het virus. Dit wordt zichtbaar op een CT-scan, waar op de plek waar lucht hoort te zitten wit weefsel zit.)

Oorsprong

Maar waar ontstond dat virus nou? Het nieuwe coronavirus brak in december 2019 uit in de regio Wuhan en China. Vanuit daar heeft het virus zich verspreid over de wereld.

Waar moet ik op letten?

Het huidige advies van het RIVM (18 maart 2020), is kort gezegd als volgt:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

Een uitgebreider advies is te lezen op de website van het RIVM.

Verder wordt geadviseerd thuis te werken als dat mogelijk is en het contact met anderen te beperken. Zo is het inmiddels in Nederland niet toegestaan om met meer dan 100 personen samen te zijn en zijn scholen, restaurants en café’s gesloten.

Medische hulp

Het laatste deel van deze algemene informatie: wanneer moet je contact opnemen met een arts? Het RIVM meldt daarover het volgende:

‘Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius? Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild. Worden je klachten erger en heb je koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk? Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.’


Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet wil nemen

Het dringende advies voor thuisbezoek wordt aangescherpt van 2 naar 1 bezoeker per dag. Ook voert het kabinet een vliegverbod in vanuit het Verenigd Koninkrijk, maar ook vanuit Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.

Lees meer »

Kuipers raadt avondklok aan in verband met Britse coronavariant

De tijd die je hebt is maar heel beperkt waarschuwt hij. Hoe sneller je een maatregel invoert, hoe meer impact die heeft.” Kuipers verwacht dat de huidige dalende trend in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames van korte duur zal zijn door de verspreiding van de Britse mutatie. Hij pleit daarom voor maatwerk: in gebieden waar de gemuteerde versie van het virus veel voorkomt zouden mensen binnen een bepaalde straal zo snel mogelijk moeten worden gevaccineerd.

Lees meer »

Bij de politie worden de roosters voor de avondklok al gemaakt

De Nationale Politie houdt er ernstig rekening mee dat er vanaf aanstaande donderdag 21 januari sprake zal zijn van een verscherping van de coronamaatregelen. Agenten van de Nationale Politie hebben de afgelopen dagen intern bericht gekregen dat voorbereidingen worden getroffen tot een avondklok mogelijk ingaande vanaf aankomende donderdag 21 januari.

Lees meer »