Cafés en restaurants na woensdag dicht, afhalen en bezorgen mag wel

Gepubliceerd op 13 oktober 2020 om 19:00

Cafés en restaurants na woensdag dicht, afhalen en bezorgen mag wel | Mediafuze

Alle cafés, restaurants en coffeeshops in Nederland moeten woensdag de deuren sluiten, meldt premier Mark Rutte dinsdag op een persconferentie. Ook mag er in heel Nederland na 20.00 uur geen alcohol meer verkocht worden.

Tevens geldt er vanaf woensdag een verbod op het nuttigen van alcohol in de openbare ruimte.

Het is nog wel mogelijk om eten bij restaurants af te halen. Ook bij coffeeshops mogen vanaf woensdag alleen nog maar producten worden afgehaald. De afhaalloketten van de coffeeshops sluiten om 20.00 uur.

Premier Rutte zegt in de persconferentie dat het aantal besmettingen in de horecagelegenheden weliswaar relatief klein is, maar dat het bezoeken van de horeca wel tot veel contactmomenten leidt. Hotels mogen overigens wel open blijven.

De aangekondigde maatregelen zijn volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in ieder geval voor vier weken nodig. Na twee weken wordt de situatie opnieuw bekeken en kunnen de maatregelen versoepeld of verder aangescherpt worden.

In een reactie zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het "onbegrijpelijk" te vinden dat er geen overleg met de sector is geweest, waar volgens de brancheorganisatie "ongeloof, frustratie en verdriet" heerst. KHN roept het kabinet dan ook op de getroffen ondernemers financieel tegemoet te komen door middel van aanvullingen op het huidige steunpakket.


Hoe verhoog ik mijn weerstand?

De weerstand is eigenlijk een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo'n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed en dat heb je voornamelijk aan het immuunsysteem te danken.

Lees meer »

Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Lees meer »

Coronavirusinfecties: Covid-19

De coronavirussen behoren tot een familie van virussen. De meeste veroorzaken een milde bovensteluchtweginfectie (bijv. een gewone verkoudheid), maar sommige kunnen aanleiding geven tot ernstige en zelfs dodelijke luchtweginfecties. Dat geldt vooral voor:

Lees meer »

Het coronavirus: wat is het nou precies?

Dan misschien wel de meest gestelde vraag: hoe herken je het? Daarbij is het goed om te vermelden dat niet iedereen dezelfde symptomen vertoont. Dat maakt diagnose op basis van symptomen ook moeilijk. Maar in de incubatietijd van vier tot zeven dagen (sommige studies spreken van veertien dagen), duiden de volgende symptomen mogelijk op besmetting met het coronavirus:

Lees meer »