Bereidheid tot vaccineren gedaald tot 60 procent

Gepubliceerd op 17 november 2020 om 18:25

Bereidheid tot vaccineren gedaald tot 60 procent | Mediafuze

De bereidheid van Nederlanders om zich te laten vaccineren tegen Covid-19, is opnieuw gedaald. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van I&O Research dat in opdracht van de NOS werd uitgevoerd. Het onderzoeksbureau legde dezelfde vragen twee keer eerder aan een groep respondenten voor.

In juni gaf nog bijna driekwart (73 procent) van de ondervraagden aan bereid te zijn zich te laten vaccineren, zodra er een vaccin beschikbaar zou zijn. In september was dat nog 65 procent en sindsdien nam de bereidwilligheid verder af, naar 60 procent in november.

Van de ondervraagden zegt 17 procent het nog niet te weten. Nog eens 11 procent gaf aan zich zeker niet te laten inenten, en 12 procent zei aan dit waarschijnlijk niet te zullen doen. De ondervraagden gaven onder meer als reden dat zij vinden dat het vaccin te snel is ontwikkeld en dat zij bang zijn voor bijwerkingen.

Respondenten tussen de 25 en 50 jaar waren het minst geneigd zich te laten vaccineren, in tegenstelling tot 65-plussers. Voor het onderzoek werden 1.140 Nederlanders ondervraagd in de periode van vrijdag 13 november tot en met maandagochtend 16 november.

Afgelopen maakten twee grote farmaceuten meer bekend over de effectiviteit van hun kandidaat-vaccin. Het vaccin van Pfizer heeft een effectiviteit van zeker 90 procent en dat van Moderna 94,5 procent.


Tóch naar buiten tijdens avondklok? Deze boete hangt je boven het hoofd

De avondklok is een extra maatregel bovenop de al ingevoerde lockdown en geldt tot 10 februari. Met deze zware maatregel wil het kabinet Nederlanders behoeden voor mutanten van het coronavirus, zoals de veel besmettelijkere Britse variant. "Als we nu niets extra's doen, kunnen we daar later spijt van krijgen", staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Lees meer »

De avondklok komt er, alleen een half uurtje later. Dit staat je te wachten

Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is, zo staat op de site van de Rijksoverheid met alle maatregelen. Voor mensen die van hun werkgever de straat op moeten, is een uitzondering gemaakt op de avondklok. Zij moeten een Werkgeversverklaring avondklok bij zich dragen, waarin staat dat hun werk buitenshuis essentieel is voor het bedrijf. De werkgever bepaalt zelf of dat wel of niet nodig is, de overheid komt daarbij niet aan te pas voor een beoordeling.

Lees meer »

Eén persoon op bezoek en avondklok

Het aantal mensen dat thuis op bezoek mag komen, wordt verder teruggeschroefd naar één. Deze maatregel gaat per direct in. Er komt wel een uitzondering voor mantelzorgers die meerdere mensen nodig hebben om zorg te verlenen.

Lees meer »