Bereidheid tot vaccineren gedaald tot 60 procent

Gepubliceerd op 17 november 2020 om 18:25

Bereidheid tot vaccineren gedaald tot 60 procent | Mediafuze

De bereidheid van Nederlanders om zich te laten vaccineren tegen Covid-19, is opnieuw gedaald. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van I&O Research dat in opdracht van de NOS werd uitgevoerd. Het onderzoeksbureau legde dezelfde vragen twee keer eerder aan een groep respondenten voor.

In juni gaf nog bijna driekwart (73 procent) van de ondervraagden aan bereid te zijn zich te laten vaccineren, zodra er een vaccin beschikbaar zou zijn. In september was dat nog 65 procent en sindsdien nam de bereidwilligheid verder af, naar 60 procent in november.

Van de ondervraagden zegt 17 procent het nog niet te weten. Nog eens 11 procent gaf aan zich zeker niet te laten inenten, en 12 procent zei aan dit waarschijnlijk niet te zullen doen. De ondervraagden gaven onder meer als reden dat zij vinden dat het vaccin te snel is ontwikkeld en dat zij bang zijn voor bijwerkingen.

Respondenten tussen de 25 en 50 jaar waren het minst geneigd zich te laten vaccineren, in tegenstelling tot 65-plussers. Voor het onderzoek werden 1.140 Nederlanders ondervraagd in de periode van vrijdag 13 november tot en met maandagochtend 16 november.

Afgelopen maakten twee grote farmaceuten meer bekend over de effectiviteit van hun kandidaat-vaccin. Het vaccin van Pfizer heeft een effectiviteit van zeker 90 procent en dat van Moderna 94,5 procent.


Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet wil nemen

Het dringende advies voor thuisbezoek wordt aangescherpt van 2 naar 1 bezoeker per dag. Ook voert het kabinet een vliegverbod in vanuit het Verenigd Koninkrijk, maar ook vanuit Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.

Lees meer »

Kuipers raadt avondklok aan in verband met Britse coronavariant

De tijd die je hebt is maar heel beperkt waarschuwt hij. Hoe sneller je een maatregel invoert, hoe meer impact die heeft.” Kuipers verwacht dat de huidige dalende trend in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames van korte duur zal zijn door de verspreiding van de Britse mutatie. Hij pleit daarom voor maatwerk: in gebieden waar de gemuteerde versie van het virus veel voorkomt zouden mensen binnen een bepaalde straal zo snel mogelijk moeten worden gevaccineerd.

Lees meer »

Bij de politie worden de roosters voor de avondklok al gemaakt

De Nationale Politie houdt er ernstig rekening mee dat er vanaf aanstaande donderdag 21 januari sprake zal zijn van een verscherping van de coronamaatregelen. Agenten van de Nationale Politie hebben de afgelopen dagen intern bericht gekregen dat voorbereidingen worden getroffen tot een avondklok mogelijk ingaande vanaf aankomende donderdag 21 januari.

Lees meer »