5 procent van Nederlanders beschikt over corona-antistoffen

Gepubliceerd op 18 november 2020 om 16:00

5 procent van Nederlanders beschikt over corona-antistoffen | Mediafuze

Bij 5,1 procent van de Nederlandse bevolking waren begin oktober corona-antistoffen aanwezig. Ook waren bij 94 procent van de deelnemers aan de Pienter Corona Studie zes maanden na de infectie nog antistoffen waarneembaar, blijkt uit de tussentijdse rapportage van het RIVM.

Deze informatie werd dinsdag gedeeld door minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in de Stand van Zakenbrief (pdf). Het RIVM laat woensdag in een reactie weten dat het hier om een tussenrapportage gaat en dat de volledige resultaten eind deze maand worden gepubliceerd.

De aangemaakte antistoffen vertoonden tevens een stijging in het vermogen tot binding aan het virus. Dit zijn gunstige resultaten, aldus De Jonge.

Het RIVM verzamelt voor de Pienter Corona Studie informatie over de aanwezigheid van corona-antistoffen in het bloed van mensen. Hierdoor weet het instituut hoeveel Nederlanders in aanraking zijn gekomen met het virus.

Het is inmiddels de derde keer dat het RIVM de Pienter Corona Studie uitvoerde. De eerste ronde was in april met 3.200 deelnemers. Toen werd de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus bij 2,8 procent vastgesteld. In juni (7.300 deelnemers) steeg dit percentage naar 4,5 procent. Het is niet bekend hoeveel bloedmonsters voor de recentste studie zijn onderzocht.

Mensen die het coronavirus oplopen, maken in de meeste gevallen antistoffen aan. Volgens het RIVM is iemand daarna enige tijd beschermd. Het is niet duidelijk hoelang die bescherming duurt. Antistoffen worden ook aangemaakt bij inenting met een toekomstig coronavaccin.


Hoe verhoog ik mijn weerstand?

De weerstand is eigenlijk een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo'n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed en dat heb je voornamelijk aan het immuunsysteem te danken.

Lees meer »

Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Lees meer »

Coronavirusinfecties: Covid-19

De coronavirussen behoren tot een familie van virussen. De meeste veroorzaken een milde bovensteluchtweginfectie (bijv. een gewone verkoudheid), maar sommige kunnen aanleiding geven tot ernstige en zelfs dodelijke luchtweginfecties. Dat geldt vooral voor:

Lees meer »

Het coronavirus: wat is het nou precies?

Dan misschien wel de meest gestelde vraag: hoe herken je het? Daarbij is het goed om te vermelden dat niet iedereen dezelfde symptomen vertoont. Dat maakt diagnose op basis van symptomen ook moeilijk. Maar in de incubatietijd van vier tot zeven dagen (sommige studies spreken van veertien dagen), duiden de volgende symptomen mogelijk op besmetting met het coronavirus:

Lees meer »