5 procent van Nederlanders beschikt over corona-antistoffen

Gepubliceerd op 18 november 2020 om 16:00

5 procent van Nederlanders beschikt over corona-antistoffen | Mediafuze

Bij 5,1 procent van de Nederlandse bevolking waren begin oktober corona-antistoffen aanwezig. Ook waren bij 94 procent van de deelnemers aan de Pienter Corona Studie zes maanden na de infectie nog antistoffen waarneembaar, blijkt uit de tussentijdse rapportage van het RIVM.

Deze informatie werd dinsdag gedeeld door minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in de Stand van Zakenbrief (pdf). Het RIVM laat woensdag in een reactie weten dat het hier om een tussenrapportage gaat en dat de volledige resultaten eind deze maand worden gepubliceerd.

De aangemaakte antistoffen vertoonden tevens een stijging in het vermogen tot binding aan het virus. Dit zijn gunstige resultaten, aldus De Jonge.

Het RIVM verzamelt voor de Pienter Corona Studie informatie over de aanwezigheid van corona-antistoffen in het bloed van mensen. Hierdoor weet het instituut hoeveel Nederlanders in aanraking zijn gekomen met het virus.

Het is inmiddels de derde keer dat het RIVM de Pienter Corona Studie uitvoerde. De eerste ronde was in april met 3.200 deelnemers. Toen werd de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus bij 2,8 procent vastgesteld. In juni (7.300 deelnemers) steeg dit percentage naar 4,5 procent. Het is niet bekend hoeveel bloedmonsters voor de recentste studie zijn onderzocht.

Mensen die het coronavirus oplopen, maken in de meeste gevallen antistoffen aan. Volgens het RIVM is iemand daarna enige tijd beschermd. Het is niet duidelijk hoelang die bescherming duurt. Antistoffen worden ook aangemaakt bij inenting met een toekomstig coronavaccin.


Tóch naar buiten tijdens avondklok? Deze boete hangt je boven het hoofd

De avondklok is een extra maatregel bovenop de al ingevoerde lockdown en geldt tot 10 februari. Met deze zware maatregel wil het kabinet Nederlanders behoeden voor mutanten van het coronavirus, zoals de veel besmettelijkere Britse variant. "Als we nu niets extra's doen, kunnen we daar later spijt van krijgen", staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Lees meer »

De avondklok komt er, alleen een half uurtje later. Dit staat je te wachten

Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is, zo staat op de site van de Rijksoverheid met alle maatregelen. Voor mensen die van hun werkgever de straat op moeten, is een uitzondering gemaakt op de avondklok. Zij moeten een Werkgeversverklaring avondklok bij zich dragen, waarin staat dat hun werk buitenshuis essentieel is voor het bedrijf. De werkgever bepaalt zelf of dat wel of niet nodig is, de overheid komt daarbij niet aan te pas voor een beoordeling.

Lees meer »

Eén persoon op bezoek en avondklok

Het aantal mensen dat thuis op bezoek mag komen, wordt verder teruggeschroefd naar één. Deze maatregel gaat per direct in. Er komt wel een uitzondering voor mantelzorgers die meerdere mensen nodig hebben om zorg te verlenen.

Lees meer »