5 procent van Nederlanders beschikt over corona-antistoffen

Gepubliceerd op 18 november 2020 om 16:00

5 procent van Nederlanders beschikt over corona-antistoffen | Mediafuze

Bij 5,1 procent van de Nederlandse bevolking waren begin oktober corona-antistoffen aanwezig. Ook waren bij 94 procent van de deelnemers aan de Pienter Corona Studie zes maanden na de infectie nog antistoffen waarneembaar, blijkt uit de tussentijdse rapportage van het RIVM.

Deze informatie werd dinsdag gedeeld door minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in de Stand van Zakenbrief (pdf). Het RIVM laat woensdag in een reactie weten dat het hier om een tussenrapportage gaat en dat de volledige resultaten eind deze maand worden gepubliceerd.

De aangemaakte antistoffen vertoonden tevens een stijging in het vermogen tot binding aan het virus. Dit zijn gunstige resultaten, aldus De Jonge.

Het RIVM verzamelt voor de Pienter Corona Studie informatie over de aanwezigheid van corona-antistoffen in het bloed van mensen. Hierdoor weet het instituut hoeveel Nederlanders in aanraking zijn gekomen met het virus.

Het is inmiddels de derde keer dat het RIVM de Pienter Corona Studie uitvoerde. De eerste ronde was in april met 3.200 deelnemers. Toen werd de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus bij 2,8 procent vastgesteld. In juni (7.300 deelnemers) steeg dit percentage naar 4,5 procent. Het is niet bekend hoeveel bloedmonsters voor de recentste studie zijn onderzocht.

Mensen die het coronavirus oplopen, maken in de meeste gevallen antistoffen aan. Volgens het RIVM is iemand daarna enige tijd beschermd. Het is niet duidelijk hoelang die bescherming duurt. Antistoffen worden ook aangemaakt bij inenting met een toekomstig coronavaccin.


Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet wil nemen

Het dringende advies voor thuisbezoek wordt aangescherpt van 2 naar 1 bezoeker per dag. Ook voert het kabinet een vliegverbod in vanuit het Verenigd Koninkrijk, maar ook vanuit Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.

Lees meer »

Kuipers raadt avondklok aan in verband met Britse coronavariant

De tijd die je hebt is maar heel beperkt waarschuwt hij. Hoe sneller je een maatregel invoert, hoe meer impact die heeft.” Kuipers verwacht dat de huidige dalende trend in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames van korte duur zal zijn door de verspreiding van de Britse mutatie. Hij pleit daarom voor maatwerk: in gebieden waar de gemuteerde versie van het virus veel voorkomt zouden mensen binnen een bepaalde straal zo snel mogelijk moeten worden gevaccineerd.

Lees meer »

Bij de politie worden de roosters voor de avondklok al gemaakt

De Nationale Politie houdt er ernstig rekening mee dat er vanaf aanstaande donderdag 21 januari sprake zal zijn van een verscherping van de coronamaatregelen. Agenten van de Nationale Politie hebben de afgelopen dagen intern bericht gekregen dat voorbereidingen worden getroffen tot een avondklok mogelijk ingaande vanaf aankomende donderdag 21 januari.

Lees meer »