OMT adviseert kabinet: Kerst thuis met handvol gasten, liefst uit de buurt

Gepubliceerd op 18 november 2020 om 08:15

OMT adviseert kabinet: Kerst thuis met handvol gasten, liefst uit de buurt | Mediafuze

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om Kerstmis en Oud en Nieuw in huiselijke kring te vieren. Mocht het kabinet besluiten om de coronamaatregelen tijdens de feestdagen tijdelijk af te schalen, dan adviseert het OMT om samen te komen met een maximaal aantal mensen, bijvoorbeeld zes.

Daarbij spreekt het OMT de voorkeur uit om met personen aan tafel te gaan die in dezelfde regio wonen. "De verwachting is dat mensen elkaar gaan opzoeken tijdens de feestdagen", schrijven de deskundigen woensdag. Het besluit om versoepelingen door te voeren tijdens Kerst en Oud en Nieuw is volgens het OMT een politieke keuze.

Mocht het kabinet hiervoor kiezen, dan moet het risico nadrukkelijk benoemd worden, zeggen de adviseurs. Want: "Hoe meer mensen samenkomen, hoe hoger het risico op overdracht en de opleving van de epidemie."

In dat licht zou het kabinet eraan kunnen denken om het bezoek aan ouderen en kwetsbaren en het contact met anderen tien dagen voorafgaand aan de feestdagen zo veel mogelijk te beperken, aldus het OMT.

Het kabinet hoopt begin december meer duidelijkheid te geven over hoe de feestdagen gevierd kunnen worden. "Ik begrijp dat er een grote behoefte is om Kerst te vieren, om in de donkere dagen oog en tijd te hebben voor elkaar. Maar we moeten voorkomen dat we onszelf een derde coronagolf cadeau doen", zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdagavond op een persconferentie met premier Mark Rutte.


Hoe verhoog ik mijn weerstand?

De weerstand is eigenlijk een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo'n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed en dat heb je voornamelijk aan het immuunsysteem te danken.

Lees meer »

Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Lees meer »

Coronavirusinfecties: Covid-19

De coronavirussen behoren tot een familie van virussen. De meeste veroorzaken een milde bovensteluchtweginfectie (bijv. een gewone verkoudheid), maar sommige kunnen aanleiding geven tot ernstige en zelfs dodelijke luchtweginfecties. Dat geldt vooral voor:

Lees meer »

Het coronavirus: wat is het nou precies?

Dan misschien wel de meest gestelde vraag: hoe herken je het? Daarbij is het goed om te vermelden dat niet iedereen dezelfde symptomen vertoont. Dat maakt diagnose op basis van symptomen ook moeilijk. Maar in de incubatietijd van vier tot zeven dagen (sommige studies spreken van veertien dagen), duiden de volgende symptomen mogelijk op besmetting met het coronavirus:

Lees meer »