Wachtlijsten voor coronavaccin doordat mensen voor beurt inenting krijgen

Gepubliceerd op 12 januari 2021 om 00:00

Wachtlijsten voor coronavaccin doordat mensen voor beurt inenting krijgen | Mediafuze

Zorgpersoneel dat nog niet ingeënt had moeten worden volgens de planning, heeft toch de coronavaccinatie al gekregen. Volgens onderzoek van Nieuwsuur gaat het bijvoorbeeld om kantoor- of restaurantpersoneel van zorginstellingen.

Vanaf het begin van deze maand konden zorginstellingen afspraken laten maken voor het vaccineren van hun personeel. Volgens de planning waren alleen verpleeghuismedewerkers aan de beurt.

In de praktijk meldden volgens Nieuwsuur veel meer mensen zich aan. De GGD controleert niet of het daadwerkelijk gaat om medewerkers die aan de bedden staan. De GGD meent dat zorginstellingen juist verantwoordelijk zijn voor het correct aanmelden van personeel en het controleren hiervan

Volgens organisaties in de zorg, zoals Buurtzorg Nederland, was er verwarring ontstaan. Zo zegt de organisatie dat een aanmeldlink naar alle vijftienduizend medewerkers was gestuurd. Veel medewerkers hadden zich aangemeld, maar een beperkt aantal werd ingeschreven vanwege de kleine hoeveelheid beschikbare vaccins. "Ik verwachtte dat dit binnen de GGD werd geregeld", aldus de organisatie.

Door het 'voordringen' moeten mogelijk thuiszorgmedewerkers, mensen in de gehandicaptenzorg en ouderen langer wachten tot zij aan de beurt zijn voor hun inenting.


Wat mag wel en wat mag niet? De nieuwe coronamaatregelen op een rij

Vanaf volgende week maandag gaan de middelbare scholen weer open. Wel onder strikte voorwaarden. Leerlingen moeten minimaal een dag per week naar school en meer indien verantwoord. Ook zijn ze verplicht mondkapjes te dragen en anderhalve meter afstand te houden. Wie klachten heeft, moet zich laten testen en bij een positieve test in quarantaine. Ook mbo-instellingen gaan gedeeltelijk open. Alle leerlingen op alle niveaus mogen een dag in de week naar school. 

Lees meer »

Hof doet over week uitspraak in avondklokzaak • Rechter wil 'grondig' kijken

De rechtbank in Den Haag zette dinsdag een streep door de avondklok en oordeelde dat die uitspraak direct ingaat. Volgens de Haagse rechtbank waren daar twee redenen voor. Zo vond de rechter de wet die de avondklok mogelijk moest maken ongeschikt, omdat er een soort noodwet voor is gebruikt door het kabinet. Ook vond de rechter dat onvoldoende is aangetoond dat er noodzaak voor de avondklok is.

Lees meer »