Noodklok in Engeland wegens coronamutatie: '1 op 30 Londenaren besmet'

Gepubliceerd op 11 januari 2021 om 09:45

Noodklok in Engeland wegens coronamutatie: '1 op 30 Londenaren besmet' | Mediafuze

De belangrijkste medisch adviseur van de Engelse regering Chris Whitty luidt de noodklok over de door coronapatiënten overspoelde gezondheidszorg. "Er liggen 30.000 mensen met COVID-19 in de ziekenhuizen. Iedereen die niet geschokt is, begrijpt niet wat er aan de hand is."

In Londen is nu één op de dertig personen besmet met het coronavirus. In heel Engeland geldt dat voor één op de vijftig mensen. Volgens de meest recente betrouwbare berekeningen van het RIVM ligt dit in Nederland op 1 besmetting op 100 Nederlanders.

Tijdens de vorige piek in april 2020 lagen er op het hoogtepunt achttienduizend besmette patiënten in de Engelse ziekenhuizen, becijfert Whitty. De kans is groot dat dit getal de komende weken wordt verdubbeld.

"We hebben een serieus probleem. Het loopt in alle delen van Engeland op", aldus de adviseur tegen de BBC. "De komende weken worden de ergste weken van deze pandemie."

Whitty wijst de 'Britse mutatie' aan als grote boosdoener. Deze variant van het coronavirus is nu dominant in Engeland. "Die maakt dingen echt erger op een manier waar de oude variant niet toe in staat was. Het maakt elke situatie van contact net iets gevaarlijker."

'Gaat nog weken duren voor vaccins effectief zijn'

Maandag is met enorme 'prikcentra' in grote steden een massale vaccinatiecampagne van start gegaan. Engeland loopt met vaccineren sowieso voor op andere Europese landen. "Maar het gaat nog weken duren voordat de vaccins echt effectief gaan zijn", zei Whitty.

"Wat we dus moeten doen, is het aantal onnodige contacten met andere mensen zo veel mogelijk minimaliseren", was zijn 'opdracht' aan de Engelse bevolking.

"Dit is een probleem van ons allemaal. We moeten de zorg en onze medeburgers allemaal helpen. Elk onnodig contact dat je hebt met iemand is een potentiële schakel in de ketting die naar een kwetsbaar persoon leidt."


Avondklok wordt gewoon gehandhaafd, hof schort vonnis rechter op

Dinsdagochtend bepaalde de rechter in een door actiegroep Viruswaarheid aangespannen zaak dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De Staat tekende hoger beroep aan en vroeg het hof daarnaast in een speciale spoedprocedure de werking van dat vonnis uit te stellen. Die procedure diende vanavond. De Staat wil dat de avondklok van kracht blijft, in elk geval totdat de zaak in hoger beroep inhoudelijk aan bod is geweest. Die zitting staat vrijdag op het programma bij het Haagse hof. Een uitspraak zal een paar dagen later volgen.Het hof zei vanavond - tijdens een chaotische zitting - dat het louter gaat om een belangenafweging. Dat van Viruswaarheid is beperkt tot een aantal dagen, meent het hof, het belang van de Staat is het voorkomen van een jojo-effect. De rechter vindt het belang van de Staat daarom zwaarder wegen. ,,En nu allemaal snel naar huis”, zei ze na de uitspraak, die rond 20.30 uur was - kort voor het (wederom) ingaan van de avondklok om 21.00 uur.

Lees meer »