Middelbare scholieren moeten onderling weer 1,5 meter afstand houden

Gepubliceerd op 12 januari 2021 om 19:45

Middelbare scholieren moeten onderling weer 1,5 meter afstand houden | Mediafuze

Leerlingen in het middelbaar onderwijs moeten onderling weer 1,5 meter afstand van elkaar houden, zo heeft minister-president Mark Rutte dinsdagavond bekendgemaakt. De maatregel is uit voorzorg en uit angst voor verdere verspreiding van de Britse coronavariant genomen.

De maatregel geldt voorlopig alleen voor leerlingen in de eindexamenklassen en in het praktijkgerichte onderwijs. De overige leerlingen zitten thuis vanwege de sluiting van de scholen tot en met 7 februari.

Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zijn inmiddels honderd besmettingen met de gemuteerde coronavariant in Nederland bekend en is de helft te herleiden naar scholen. Of kinderen de variant vaker verspreiden en of ze er vatbaarder voor zijn, wordt nog onderzocht.

Het kabinet kijkt wel naar de mogelijkheid de basisscholen op 25 januari al te openen. "Maar alleen als het verantwoord is", aldus premier Rutte. Het kabinet heeft het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd om de effecten van de Britse coronavariant op kinderen in kaart te brengen.

"Ik vind het verschrikkelijk dat ze dicht zijn", zei Rutte. "Maar we kunnen scholen alleen weer openen als de cijfers daar de mogelijkheid toe geven. Anders is het echt te gevaarlijk."

Als basisschoolleerlingen weer naar school kunnen, dan zal ook de kinderopvang de deuren weer openen.


Tóch naar buiten tijdens avondklok? Deze boete hangt je boven het hoofd

De avondklok is een extra maatregel bovenop de al ingevoerde lockdown en geldt tot 10 februari. Met deze zware maatregel wil het kabinet Nederlanders behoeden voor mutanten van het coronavirus, zoals de veel besmettelijkere Britse variant. "Als we nu niets extra's doen, kunnen we daar later spijt van krijgen", staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Lees meer »

De avondklok komt er, alleen een half uurtje later. Dit staat je te wachten

Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is, zo staat op de site van de Rijksoverheid met alle maatregelen. Voor mensen die van hun werkgever de straat op moeten, is een uitzondering gemaakt op de avondklok. Zij moeten een Werkgeversverklaring avondklok bij zich dragen, waarin staat dat hun werk buitenshuis essentieel is voor het bedrijf. De werkgever bepaalt zelf of dat wel of niet nodig is, de overheid komt daarbij niet aan te pas voor een beoordeling.

Lees meer »

Eén persoon op bezoek en avondklok

Het aantal mensen dat thuis op bezoek mag komen, wordt verder teruggeschroefd naar één. Deze maatregel gaat per direct in. Er komt wel een uitzondering voor mantelzorgers die meerdere mensen nodig hebben om zorg te verlenen.

Lees meer »