Avondklok alleen nodig om bijeenkomsten jongeren tegen te gaan

Gepubliceerd op 13 januari 2021 om 09:00

Avondklok alleen nodig om bijeenkomsten jongeren tegen te gaan | Mediafuze

Het Outbreak Mangement Team (OMT) adviseerde het kabinet een avondklok te overwegen om bijeenkomsten van groepen jongeren tegen te gaan, zo blijkt uit een op woensdag gepubliceerd advies.

"Het OMT ziet momenteel geen aanleiding de lockdown aan te scherpen", is te lezen in het document dat op maandag werd gedeeld met het kabinet. "Het OMT adviseert wel gerichte aanvullende maatregelen te nemen voor het tegengaan van bijeenkomsten van (grote) groepen jongeren."

Een voorbeeld van zo'n maatregel is een avondklok, schrijft het OMT. "In landen om ons heen heeft men in dit verband hiervoor gekozen, maar alternatieven zouden wellicht mogelijk zijn."

Jongeren hebben op het moment de grootste bijdrage aan de verspreiding van het coronavirus. Volgens het OMT blijkt uit de media dat jongeren regelmatig activiteiten ondernemen waarbij zij "buiten in parken of thuis in groepen samenkomen en waarbij er geen controle of handhaving op de basisregels mogelijk is."

Daarbij maakt het OMT zich zorgen over de Britse variant van het coronavirus, waarvan in het Verenigd Koninkrijk een belangrijke verspreiding werd waargenomen onder jongeren.

Kabinet heeft OMT gevraagd om advies over avondklok

Na de persconferentie van dinsdag is duidelijk geworden dat het kabinet nog geen maatregelen tegen groepsvorming onder jongeren heeft genomen. Wel is het OMT om een spoedadvies gevraagd over het invoeren van een avondklok.

Eerder heeft een meerderheid van de Tweede Kamer uitgesproken tegen de invoering van de avondklok te zijn. Daarnaast is er ook veel weerstand van de burgemeesters.


Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen

De derde regel in de bovenstaande afbeelding slaat bijvoorbeeld op terrassen, bioscoopzalen en soortgelijke bijeenkomsten. Voor onder meer uitvaarten, betogingen en religieuze bijeenkomsten gelden andere regels. Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht van alle uitzonderingen.

Lees meer »

Ik denk dat ik het nieuwe coronavirus heb, wat nu?

Probeer te voorkomen dat u het coronavirus krijgt of aan anderen geeft: Was uw handen vaak met zeep. Nies en hoest in uw elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes. Geef anderen geen hand.   Blijf thuis bij klachten: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen, verhoging (tot 38 graden) of koorts (meer dan 38 graden). U hoeft bij deze klachten niet getest te worden. Blijf thuis tot u 24 uur geen klachten heeft. Bel de huisarts als u steeds zieker wordt of moeilijker ademt. Bent u ouder dan 70, of heeft u een chronische ziekte? Bel dan direct uw huisarts of huisartsenpost als u: koorts heeft (meer dan 38 graden) en hoest of moeilijk ademt. Ga niet naar de huisarts toe. 

Lees meer »

Ik heb griep, wat nu?

Mocht je - met het idee dat het griepvirus verdwijnt - overwegen om jezelf in het zweet te werken door te gaan sporten, doe dit dan niet. Het is echt beter om je rust pakken. Het is niet nodig om de hele dag in bed door te brengen, maar met lichamelijke inspanning kun je beter wachten tot je beter bent.

Lees meer »