Bewoners verpleeghuizen vanaf maandag gevaccineerd tegen coronavirus

Gepubliceerd op 12 januari 2021 om 20:00

Bewoners verpleeghuizen vanaf maandag gevaccineerd tegen coronavirus | Mediafuze

In verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg kan maandag begonnen worden met het vaccineren van de bewoners tegen het coronavirus, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Dat is twee weken eerder dan voorzien. Thuiswonende ouderen zijn vanaf medio februari aan de beurt.

De inwoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking worden ingeënt met het vaccin van Pfizer. Daar kan eerder mee worden begonnen doordat Nederland een extra bestelling van die vaccins heeft gedaan.

Het gaat in eerste instantie om iets meer dan tien instellingen, zei De Jonge. "Voor de snelheid zijn we afhankelijk van de levering."

In de week van 25 januari wordt begonnen met het inenten met het Moderna-vaccin. Nederland heeft maandag ruim dertienduizend doses binnengekregen. Over twee weken komen nog eens bijna twintigduizend doses van het Moderna-vaccin.

Volgende week wordt gestart met het inenten met het Moderna-vaccin. Dat gebeurt in de huisartsenpraktijken.

AstraZeneca-vaccin belangrijk met oog op grote aantallen

De Jonge benadrukte dinsdagavond het belang van de komst van het AstraZeneca-vaccin, dat vermoedelijk eind deze maand wordt gekeurd door het Europese geneesmiddelenbureau (EMA).

"Dat is een veel hanteerbaarder vaccin, dat in grotere aantallen komt", aldus De Jonge. Volgens hem bestaat de eerste levering van AstraZeneca uit 800.000 doses en biedt dat veel meer mogelijkheden om snel meer mensen te vaccineren.

Als alles meezit, zijn volgens de minister voor de zomer alle kwetsbare mensen ingeënt. Naar verwachting kan in de herfst de hele bevolking beschermd zijn.


Tóch naar buiten tijdens avondklok? Deze boete hangt je boven het hoofd

De avondklok is een extra maatregel bovenop de al ingevoerde lockdown en geldt tot 10 februari. Met deze zware maatregel wil het kabinet Nederlanders behoeden voor mutanten van het coronavirus, zoals de veel besmettelijkere Britse variant. "Als we nu niets extra's doen, kunnen we daar later spijt van krijgen", staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Lees meer »

De avondklok komt er, alleen een half uurtje later. Dit staat je te wachten

Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is, zo staat op de site van de Rijksoverheid met alle maatregelen. Voor mensen die van hun werkgever de straat op moeten, is een uitzondering gemaakt op de avondklok. Zij moeten een Werkgeversverklaring avondklok bij zich dragen, waarin staat dat hun werk buitenshuis essentieel is voor het bedrijf. De werkgever bepaalt zelf of dat wel of niet nodig is, de overheid komt daarbij niet aan te pas voor een beoordeling.

Lees meer »

Eén persoon op bezoek en avondklok

Het aantal mensen dat thuis op bezoek mag komen, wordt verder teruggeschroefd naar één. Deze maatregel gaat per direct in. Er komt wel een uitzondering voor mantelzorgers die meerdere mensen nodig hebben om zorg te verlenen.

Lees meer »