Britse variant coronavirus in Fries woonzorgcentrum: twee doden

Gepubliceerd op 14 januari 2021 om 16:00

Britse variant coronavirus in Fries woonzorgcentrum: twee doden | Mediafuze

In woonzorgcentrum ‘t Suyderhuys in Surhuisterveen in Friesland is de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. In ieder geval twee van de bewoners hebben de Britse mutatie opgelopen, blijkt uit een steekproef. De GGD gaat ervan uit dat 21 anderen de variant ook hebben.

Begin januari was er al sprake van een corona-uitbraak in ‘t Suyderhuys waarbij twee personen overleden. Ook werd er duidelijk dat twee mensen besmet waren met de Britse variant van het virus. Om meer duidelijkheid te krijgen besloot de GGD meer bewoners te testen.

Uiteindelijk werden 83 bewoners uit voorzorg getest, 21 van hen bleken daadwerkelijk het coronavirus onder de leden te hebben. De GGD gaat ervan uit dat ook zij de Britse variant hebben opgelopen. DNA-onderzoek moet uitwijzen of dit ook echt het geval is.

Veertig Medewerkers

In totaal zijn 45 bewoners van het bejaardentehuis positief getest op het coronavirus. Britse gevallen meegerekend. Ook zijn er ruim veertig medewerkers van ‘t Suyderhuys positief getest. Het is vooralsnog niet duidelijk of daar mogelijk ook de Britse variant tussen zit

In Surhuisterveen gaat het nieuws van de besmettingen snel rond. “Het is wel even schrikken ja”, vertelt een bewoners. “Je wordt weer even met de neus op de feiten gedrukt dat het serieus is.” Ook vragen mensen zich af hoe de Britse variant in hun dorp terecht is gekomen.

Britse variant

De GGD heeft daar vooralsnog geen sluitend antwoord op. “We hebben de gevallen in ‘t Suyderhuys niet kunnen linken aan Engeland of de eerste gevallen in Nederland”, laat een woordvoerder van GGD Fryslân hierover weten. Om de herkomst van het virus te achterhalen is de GGD nog bezig met bron- en contactonderzoek.

Lange tijd bleef het erg rustig met het aantal coronabesmettingen in het noorden van Nederland. “Ik krijg af en toe wel eens zuiderlingen over de vloer”, vertelt een aangedane buurtbewoner. “En dan hoor je dingen uit het zuiden, wat hier gewoon niet voorkwam. De rollen zijn nu omgedraaid.”


Rutte: druk op ziekenhuizen en verpleeghuizen nog hoog

Volgens Rutte is de druk op zowel ziekenhuizen als verpleeghuizen nog hoog. Er is wel iets van lucht in het systeem maar overal is het beeld nog altijd heel heftig. Bijvoorbeeld operaties die voor tweede of derde keer worden uitgesteld en mensen die zich maar even niet melden bij de dokter als ze een klacht hebben die niet op corona lijkt. Tegen die laatste groep mensen zeg ik: neem contact op met de huisarts bij beginnende klachten. Voor jezelf maar ook voor de druk op de zorg. Begin deze maand kwamen er dagelijks zo’n tienduizend nieuwe meldingen van positieve tests binnen bij het RIVM. Het afgelopen etmaal waren dat er 4.320. Rutte: We willen dat dit er minder dan 1.200 per dag worden. Het zal nog lang duren voor er genoeg ruimte is voor reguliere zorg.

Lees meer »

Voorlopig geen duidelijkheid over Kerst en de jaarwisseling

De Jonge: Als besmettingen blijven dalen, hopen we dat we half december een voorzichtige tussenstap kunnen nemen voor dingen die we zo graag willen doen. Juist dit jaar hebben we tijdens de donkere dagen behoefte aan extra aandacht voor elkaar en de mensen in onze omgeving. Vooral mensen die alleen zijn en zich eenzaam voelen. En dan helpt het als de kersttafel net iets groter is.

Lees meer »