Politie onderzoekt geweld demonstratie Museumplein, twee agenten gewond

Gepubliceerd op 18 januari 2021 om 19:00

Politie onderzoekt geweld demonstratie Museumplein, twee agenten gewond | Mediafuze

De politie stelt een onderzoek in naar het geweld zondag tijdens een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Amsterdamse Museumplein. Het protest werd kort na aanvang door de politie opgebroken. De Mobiele Eenheid en waterkanonnen werden ingezet om het plein leeg te vegen. Hierbij raakten twee politieagenten en een politiepaard gewond. Met behulp van beschikbaar beeldmateriaal is nu een onderzoek gestart, meldt de politie.

Volgens de politie was een groep van tweehonderd tot tweehonderdvijftig demonstranten„ duidelijk uit op de confrontatie. Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich, laat de politie weten.

De gemeente had de demonstratie op het Museumplein eerder verboden en besloten dat die moest uitwijken naar het Westerpark. Nadat de organisatie dit besluit tevergeefs had aangevochten bij de rechter, werd besloten de demonstratie af te blazen. Desondanks kwamen zondagmiddag rond 14.00 uur zo’n tweeduizend betogers toch bijeen om te demonstreren. Voor het Museumplein gold een noodbevel. De politie heeft uiteindelijk 143 mensen gearresteerd. Zestien werden aangehouden voor openlijke geweldpleging, van wie vijftien maandagmiddag nog in hechtenis zaten.


Rutte: druk op ziekenhuizen en verpleeghuizen nog hoog

Volgens Rutte is de druk op zowel ziekenhuizen als verpleeghuizen nog hoog. Er is wel iets van lucht in het systeem maar overal is het beeld nog altijd heel heftig. Bijvoorbeeld operaties die voor tweede of derde keer worden uitgesteld en mensen die zich maar even niet melden bij de dokter als ze een klacht hebben die niet op corona lijkt. Tegen die laatste groep mensen zeg ik: neem contact op met de huisarts bij beginnende klachten. Voor jezelf maar ook voor de druk op de zorg. Begin deze maand kwamen er dagelijks zo’n tienduizend nieuwe meldingen van positieve tests binnen bij het RIVM. Het afgelopen etmaal waren dat er 4.320. Rutte: We willen dat dit er minder dan 1.200 per dag worden. Het zal nog lang duren voor er genoeg ruimte is voor reguliere zorg.

Lees meer »

Voorlopig geen duidelijkheid over Kerst en de jaarwisseling

De Jonge: Als besmettingen blijven dalen, hopen we dat we half december een voorzichtige tussenstap kunnen nemen voor dingen die we zo graag willen doen. Juist dit jaar hebben we tijdens de donkere dagen behoefte aan extra aandacht voor elkaar en de mensen in onze omgeving. Vooral mensen die alleen zijn en zich eenzaam voelen. En dan helpt het als de kersttafel net iets groter is.

Lees meer »