Politie onderzoekt geweld demonstratie Museumplein, twee agenten gewond

Gepubliceerd op 18 januari 2021 om 19:00

Politie onderzoekt geweld demonstratie Museumplein, twee agenten gewond | Mediafuze

De politie stelt een onderzoek in naar het geweld zondag tijdens een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Amsterdamse Museumplein. Het protest werd kort na aanvang door de politie opgebroken. De Mobiele Eenheid en waterkanonnen werden ingezet om het plein leeg te vegen. Hierbij raakten twee politieagenten en een politiepaard gewond. Met behulp van beschikbaar beeldmateriaal is nu een onderzoek gestart, meldt de politie.

Volgens de politie was een groep van tweehonderd tot tweehonderdvijftig demonstranten„ duidelijk uit op de confrontatie. Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich, laat de politie weten.

De gemeente had de demonstratie op het Museumplein eerder verboden en besloten dat die moest uitwijken naar het Westerpark. Nadat de organisatie dit besluit tevergeefs had aangevochten bij de rechter, werd besloten de demonstratie af te blazen. Desondanks kwamen zondagmiddag rond 14.00 uur zo’n tweeduizend betogers toch bijeen om te demonstreren. Voor het Museumplein gold een noodbevel. De politie heeft uiteindelijk 143 mensen gearresteerd. Zestien werden aangehouden voor openlijke geweldpleging, van wie vijftien maandagmiddag nog in hechtenis zaten.


Hoe verhoog ik mijn weerstand?

De weerstand is eigenlijk een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo'n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed en dat heb je voornamelijk aan het immuunsysteem te danken.

Lees meer »

Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Lees meer »

Coronavirusinfecties: Covid-19

De coronavirussen behoren tot een familie van virussen. De meeste veroorzaken een milde bovensteluchtweginfectie (bijv. een gewone verkoudheid), maar sommige kunnen aanleiding geven tot ernstige en zelfs dodelijke luchtweginfecties. Dat geldt vooral voor:

Lees meer »

Het coronavirus: wat is het nou precies?

Dan misschien wel de meest gestelde vraag: hoe herken je het? Daarbij is het goed om te vermelden dat niet iedereen dezelfde symptomen vertoont. Dat maakt diagnose op basis van symptomen ook moeilijk. Maar in de incubatietijd van vier tot zeven dagen (sommige studies spreken van veertien dagen), duiden de volgende symptomen mogelijk op besmetting met het coronavirus:

Lees meer »