Politie onderzoekt geweld demonstratie Museumplein, twee agenten gewond

Gepubliceerd op 18 januari 2021 om 19:00

Politie onderzoekt geweld demonstratie Museumplein, twee agenten gewond | Mediafuze

De politie stelt een onderzoek in naar het geweld zondag tijdens een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Amsterdamse Museumplein. Het protest werd kort na aanvang door de politie opgebroken. De Mobiele Eenheid en waterkanonnen werden ingezet om het plein leeg te vegen. Hierbij raakten twee politieagenten en een politiepaard gewond. Met behulp van beschikbaar beeldmateriaal is nu een onderzoek gestart, meldt de politie.

Volgens de politie was een groep van tweehonderd tot tweehonderdvijftig demonstranten„ duidelijk uit op de confrontatie. Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich, laat de politie weten.

De gemeente had de demonstratie op het Museumplein eerder verboden en besloten dat die moest uitwijken naar het Westerpark. Nadat de organisatie dit besluit tevergeefs had aangevochten bij de rechter, werd besloten de demonstratie af te blazen. Desondanks kwamen zondagmiddag rond 14.00 uur zo’n tweeduizend betogers toch bijeen om te demonstreren. Voor het Museumplein gold een noodbevel. De politie heeft uiteindelijk 143 mensen gearresteerd. Zestien werden aangehouden voor openlijke geweldpleging, van wie vijftien maandagmiddag nog in hechtenis zaten.


Tóch naar buiten tijdens avondklok? Deze boete hangt je boven het hoofd

De avondklok is een extra maatregel bovenop de al ingevoerde lockdown en geldt tot 10 februari. Met deze zware maatregel wil het kabinet Nederlanders behoeden voor mutanten van het coronavirus, zoals de veel besmettelijkere Britse variant. "Als we nu niets extra's doen, kunnen we daar later spijt van krijgen", staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Lees meer »

De avondklok komt er, alleen een half uurtje later. Dit staat je te wachten

Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is, zo staat op de site van de Rijksoverheid met alle maatregelen. Voor mensen die van hun werkgever de straat op moeten, is een uitzondering gemaakt op de avondklok. Zij moeten een Werkgeversverklaring avondklok bij zich dragen, waarin staat dat hun werk buitenshuis essentieel is voor het bedrijf. De werkgever bepaalt zelf of dat wel of niet nodig is, de overheid komt daarbij niet aan te pas voor een beoordeling.

Lees meer »

Eén persoon op bezoek en avondklok

Het aantal mensen dat thuis op bezoek mag komen, wordt verder teruggeschroefd naar één. Deze maatregel gaat per direct in. Er komt wel een uitzondering voor mantelzorgers die meerdere mensen nodig hebben om zorg te verlenen.

Lees meer »