Politie onderzoekt geweld demonstratie Museumplein, twee agenten gewond

Gepubliceerd op 18 januari 2021 om 19:00

Politie onderzoekt geweld demonstratie Museumplein, twee agenten gewond | Mediafuze

De politie stelt een onderzoek in naar het geweld zondag tijdens een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Amsterdamse Museumplein. Het protest werd kort na aanvang door de politie opgebroken. De Mobiele Eenheid en waterkanonnen werden ingezet om het plein leeg te vegen. Hierbij raakten twee politieagenten en een politiepaard gewond. Met behulp van beschikbaar beeldmateriaal is nu een onderzoek gestart, meldt de politie.

Volgens de politie was een groep van tweehonderd tot tweehonderdvijftig demonstranten„ duidelijk uit op de confrontatie. Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich, laat de politie weten.

De gemeente had de demonstratie op het Museumplein eerder verboden en besloten dat die moest uitwijken naar het Westerpark. Nadat de organisatie dit besluit tevergeefs had aangevochten bij de rechter, werd besloten de demonstratie af te blazen. Desondanks kwamen zondagmiddag rond 14.00 uur zo’n tweeduizend betogers toch bijeen om te demonstreren. Voor het Museumplein gold een noodbevel. De politie heeft uiteindelijk 143 mensen gearresteerd. Zestien werden aangehouden voor openlijke geweldpleging, van wie vijftien maandagmiddag nog in hechtenis zaten.


Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet wil nemen

Het dringende advies voor thuisbezoek wordt aangescherpt van 2 naar 1 bezoeker per dag. Ook voert het kabinet een vliegverbod in vanuit het Verenigd Koninkrijk, maar ook vanuit Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.

Lees meer »

Kuipers raadt avondklok aan in verband met Britse coronavariant

De tijd die je hebt is maar heel beperkt waarschuwt hij. Hoe sneller je een maatregel invoert, hoe meer impact die heeft.” Kuipers verwacht dat de huidige dalende trend in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames van korte duur zal zijn door de verspreiding van de Britse mutatie. Hij pleit daarom voor maatwerk: in gebieden waar de gemuteerde versie van het virus veel voorkomt zouden mensen binnen een bepaalde straal zo snel mogelijk moeten worden gevaccineerd.

Lees meer »

Bij de politie worden de roosters voor de avondklok al gemaakt

De Nationale Politie houdt er ernstig rekening mee dat er vanaf aanstaande donderdag 21 januari sprake zal zijn van een verscherping van de coronamaatregelen. Agenten van de Nationale Politie hebben de afgelopen dagen intern bericht gekregen dat voorbereidingen worden getroffen tot een avondklok mogelijk ingaande vanaf aankomende donderdag 21 januari.

Lees meer »