Kuipers raadt avondklok aan in verband met Britse coronavariant

Gepubliceerd op 18 januari 2021 om 16:40

Kuipers raadt avondklok aan in verband met Britse coronavariant | Mediafuze

Door de Britse besmettelijkere coronavariant bevindt Nederland zich momenteel in een race tegen de klok, zegt Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maandag. Hij pleit voor aanscherping van de coronamaatregelen, waaronder het instellen van een avondklok, meldt persbureau ANP.

De tijd die je hebt is maar heel beperkt waarschuwt hij. Hoe sneller je een maatregel invoert, hoe meer impact die heeft.” Kuipers verwacht dat de huidige dalende trend in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames van korte duur zal zijn door de verspreiding van de Britse mutatie. Hij pleit daarom voor maatwerk: in gebieden waar de gemuteerde versie van het virus veel voorkomt zouden mensen binnen een bepaalde straal zo snel mogelijk moeten worden gevaccineerd.

De Britse mutatie kan volgens Kuipers in theorie al binnen anderhalf tot drie maanden dominant worden in Nederland, net als in Engeland is gebeurd. De ziekenhuisbezetting in Engeland ligt een factor 4 hoger dan hier. Er zijn ziekenhuizen die nauwelijks nog opereren, daar worden alleen nog operaties uitgevoerd die binnen 24 uur noodzakelijk zijn. Dat is een situatie waar je echt van weg wilt blijven.

Het demissionaire kabinet heeft nog geen besluit genomen over een eventuele avondklok. Dat is overigens een omstreden maatregel: een meerderheid van de Tweede Kamer was eerder tegen. Maandagavond zouden de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad met elkaar om de tafel gaan over de mogelijkheid van een avondklok, maar dit is een dag verplaatst omdat ze nog niet over de benodigde stukken beschikten.


Rutte: druk op ziekenhuizen en verpleeghuizen nog hoog

Volgens Rutte is de druk op zowel ziekenhuizen als verpleeghuizen nog hoog. Er is wel iets van lucht in het systeem maar overal is het beeld nog altijd heel heftig. Bijvoorbeeld operaties die voor tweede of derde keer worden uitgesteld en mensen die zich maar even niet melden bij de dokter als ze een klacht hebben die niet op corona lijkt. Tegen die laatste groep mensen zeg ik: neem contact op met de huisarts bij beginnende klachten. Voor jezelf maar ook voor de druk op de zorg. Begin deze maand kwamen er dagelijks zo’n tienduizend nieuwe meldingen van positieve tests binnen bij het RIVM. Het afgelopen etmaal waren dat er 4.320. Rutte: We willen dat dit er minder dan 1.200 per dag worden. Het zal nog lang duren voor er genoeg ruimte is voor reguliere zorg.

Lees meer »

Voorlopig geen duidelijkheid over Kerst en de jaarwisseling

De Jonge: Als besmettingen blijven dalen, hopen we dat we half december een voorzichtige tussenstap kunnen nemen voor dingen die we zo graag willen doen. Juist dit jaar hebben we tijdens de donkere dagen behoefte aan extra aandacht voor elkaar en de mensen in onze omgeving. Vooral mensen die alleen zijn en zich eenzaam voelen. En dan helpt het als de kersttafel net iets groter is.

Lees meer »