Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet wil nemen

Gepubliceerd op 20 januari 2021 om 13:58

 | Mediafuze

Niemand wil een avondklok zegt premier Rutte tijdens de persconferentie. Toch wil het demissionaire kabinet de avondklok doorvoeren, een paar dagen nadat de Kamer erover heeft gedebatteerd.

Het dringende advies voor thuisbezoek wordt aangescherpt van 2 naar 1 bezoeker per dag. Ook voert het kabinet een vliegverbod in vanuit het Verenigd Koninkrijk, maar ook vanuit Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.

Nederland trekt met het vliegverbod alleen op. Met de invoering van deze maatregelen treffen wij als Nederland in vergelijking met andere Europese landen het meest strenge regime met betrekking tot het toelaten en het testen van reizigers. Hoe we omgaan met reizigers die via buurlanden komen is nog onduidelijk.

Sneltest

Alle reizigers die naar Nederland komen moeten vlak voor vertrek een sneltest doen. Reizigers moeten op dit moment al een negatieve PCR-test kunnen overleggen als ze in ons land arriveren. Die test mag maximaal 72 uur oud zijn. Daar komt dus nu een sneltest bij. Dus een dubbel slot op de deur, aldus premier Rutte.

Heftige maatregel

Premier Rutte zei zeker niet blij te zijn met een avondklok. Het is een heftige maatregel. Niemand staat erbij te juichen. Het verbod komt er alleen als de Tweede Kamer instemt. ’Een paar dagen na dat debat’ gaat de maatregel in. Het is dus niet duidelijk of dat vrijdag al lukt, zoals eerder werd gehoopt vanuit het kabinet. Als er donderdag een Kamerdebat komt, dan wordt de avondklok zaterdag- of zondagavond ingesteld. Volgens Rutte wordt er ook op gehandhaafd.

De premier waarschuwde dat het dan verboden is om tussen 20.30 uur en 4.30 uur op straat te zijn. Het geldt overal in de steden en op het platteland. Tenzij je onder de uitzonderingen valt. Dan heb je een verklaring nodig. Zo’n verklaring vervalsen is een misdrijf. Wie de avondklok overtreedt krijgt zonder waarschuwing een boete van 95 euro. Rutte roept mensen op vroeg boodschappen te doen om rijen ’s avonds te voorkomen.

Begrafenis

Verder worden er beperkingen opgelegd bij uitvaarten. Het maximum aantal gasten gaat van 100 naar 50. Talkshows mogen in de late avonduren nog ’gewoon’ gasten blijven uitnodigen, ook als die geen vitaal beroep uitoefenen.

Volgens het OMT zal een avondklok het reproductiegetal, de mate waarin het virus zich vermeerdert dalen van 8 tot 13% Volgens het OMT is dat ‘substantieel’. Zo’n diepere afname van het aantal gevallen biedt perspectief op de mogelijkheid eventueel ook weer versoepelingen door te voeren schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer.

De Jonge en premier Rutte geven tijdens een persconferentie van 14 uur tekst en uitleg over aanvullende maatregelen die vooral de Britse variant van het coronavirus de komende tijd moeten beteugelen. Niemand wil een avondklok, zegt Rutte tijdens die persconferentie.

Hoop

Rutte en De Jonge probeerden ondanks de bittere boodschap de moed erin te houden. Nu door de zure appel heen bijten betekent eerder versoepelingen straks. De Jonge sloot zich daarbij aan: We weten: deze boodschap is somber, maar het perspectief is dat niet. Hij verwees daarbij naar de versnelling in de vaccinatiecampagne. Tegen het advies van de fabrikant in gaat Nederland de periode tussen de eerste en de tweede prik met het Pfizer-vaccin verlengen van drie naar zes weken. Op die manier heeft een groter deel van Nederland alvast enige weerstand tegen corona.

Volgens Rutte moet Nederland zich ’schrap zetten’. We komen hieruit. Maar eerst moeten we ons een keer schrap zetten, nu de varianten nog een keer op ons afkomen. Hij waarschuwde voor een derde golf. We moeten het uiterste doen om die derde golf zo lang mogelijk uit te stellen en zo klein mogelijk te maken.

Derde golf

Volgens het OMT is ondanks de verscherpte lockdown niet te voorkomen dat er een derde golf aan besmettingen komt. Naar verwachting kan niet voorkomen worden dat er een volgende golf van Covid-19-gevallen komt, veroorzaakt door verspreiding van mutanten van het virus met verhoogde besmettelijkheid. Volgens het adviesorgaan voor de bestrijding van de pandemie zullen in maart bijna alle besmettingen voor rekening komen van de Britse of Zuid-Afrikaanse variant.


Hoe verhoog ik mijn weerstand?

De weerstand is eigenlijk een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo'n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed en dat heb je voornamelijk aan het immuunsysteem te danken.

Lees meer »

Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Lees meer »

Coronavirusinfecties: Covid-19

De coronavirussen behoren tot een familie van virussen. De meeste veroorzaken een milde bovensteluchtweginfectie (bijv. een gewone verkoudheid), maar sommige kunnen aanleiding geven tot ernstige en zelfs dodelijke luchtweginfecties. Dat geldt vooral voor:

Lees meer »

Het coronavirus: wat is het nou precies?

Dan misschien wel de meest gestelde vraag: hoe herken je het? Daarbij is het goed om te vermelden dat niet iedereen dezelfde symptomen vertoont. Dat maakt diagnose op basis van symptomen ook moeilijk. Maar in de incubatietijd van vier tot zeven dagen (sommige studies spreken van veertien dagen), duiden de volgende symptomen mogelijk op besmetting met het coronavirus:

Lees meer »