Eén persoon op bezoek en avondklok

Gepubliceerd op 20 januari 2021 om 15:30

Eén persoon op bezoek en avondklok | Mediafuze

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hebben woensdagmiddag tijdens de persconferentie extra coronamaatregelen bekendgemaakt. Zo is het aantal personen dat op bezoek mag komen nog verder teruggeschroefd en als het aan het kabinet ligt, komt er vanaf dit weekend een avondklok.

Bezoekers

Het aantal mensen dat thuis op bezoek mag komen, wordt verder teruggeschroefd naar één. Deze maatregel gaat per direct in. Er komt wel een uitzondering voor mantelzorgers die meerdere mensen nodig hebben om zorg te verlenen.

Avondklok

Het kabinet is voornemens een avondklok in te stellen van 20:30 uur tot 04:30 uur. Gedurende deze uren is het verboden om op straat te zijn. Er gelden enkele uitzonderingen, zo mag je bijvoorbeeld wel voor werk de straat op. Je hebt dan wel een werkgeversverklaring nodig. Deze avondklok gaat, net zoals de andere maatregelen, gelden tot en met 9 februari.

"Niemand wil een avondklok, niemand staat erbij te juichen", vertelt premier Rutte over het besluit tijdens de persconferentie. "Natuurlijk kunnen en willen we zo'n ingrijpend besluit niet nemen zonder parlementaire steun." Het is dan ook nog niet 100 procent zeker dat de avondklok er komt. Donderdagochtend wordt hierover gedebatteerd in de Tweede Kamer en bij een meerderheid gaat hij zaterdag- of zondagavond in.

Als de avondklok ingaat betekent dat ook dat supermarkten - die nu veelal tot na 20:30 uur open zijn - eerder hun deuren moeten sluiten. De hoop is dat met de avondklok en het verminderen van het aantal bezoekers thuis, het aantal contacten en daarmee besmettingen worden voorkomen.

Reisverbod

Op dit moment moet iedereen die naar Nederland reist een negatieve pcr-test van maximaal 72 uur oud kunnen laten zien. Daar komt vanaf nu bij dat er ook voorafgaand aan de vlucht een sneltest moet worden gedaan.

Verder gaat het kabinet kijken of er een quarantaineplicht kan worden ingesteld van tien dagen bij aankomst in Nederland. Omdat hiervoor een wetswijziging nodig is en dat een aantal weken duurt, geldt er vanaf aanstaande zaterdag een vliegverbod vanuit landen die de meeste risico vormen. Dat gaat specifiek om het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle landen uit Zuid-Amerika.

Er worden enkele uitzonderingen genoemd, zoals vrachtvluchten, repatri

Begrafenis

Ook voor begrafenissen en crematies komen extra beperkingen. Zo mogen er vanaf maandag 25 januari nog maar vijftig personen aanwezig zijn. Nu is dat nog honderd.

Fieldlabs

Het kabinet heeft bovendien ingestemd met de organisatie van fieldlabs. Dat zijn praktijktesten om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen. Bij onder andere twee voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling, een zakelijk congres en een concert wordt getest wat er gebeurt als één of meerdere basismaatregelen worden losgelaten. Zodat we zicht krijgen op mogelijkheden om mensen veilig en verantwoord evenementen te laten bezoeken in de toekomst.

 

Alle geplande extra maatregelen zijn hier te lezen.


Hoe verhoog ik mijn weerstand?

De weerstand is eigenlijk een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo'n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed en dat heb je voornamelijk aan het immuunsysteem te danken.

Lees meer »

Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Lees meer »

Coronavirusinfecties: Covid-19

De coronavirussen behoren tot een familie van virussen. De meeste veroorzaken een milde bovensteluchtweginfectie (bijv. een gewone verkoudheid), maar sommige kunnen aanleiding geven tot ernstige en zelfs dodelijke luchtweginfecties. Dat geldt vooral voor:

Lees meer »

Het coronavirus: wat is het nou precies?

Dan misschien wel de meest gestelde vraag: hoe herken je het? Daarbij is het goed om te vermelden dat niet iedereen dezelfde symptomen vertoont. Dat maakt diagnose op basis van symptomen ook moeilijk. Maar in de incubatietijd van vier tot zeven dagen (sommige studies spreken van veertien dagen), duiden de volgende symptomen mogelijk op besmetting met het coronavirus:

Lees meer »