Deze mensen mogen nog wel naar buiten als de avondklok dit weekend ingaat

Gepubliceerd op 20 januari 2021 om 15:15

Deze mensen mogen nog wel naar buiten als de avondklok dit weekend ingaat | Mediafuze

De afgelopen dagen is het er vaak over gegaan. Als het aan het kabinet ligt, is het aankomende vrijdag of dit weekend dan zover: de avondklok gaat van start. Van 20:30 uur tot 04:30 uur mag je niet naar buiten. Tenzij je de straat op moet vanwege een van de volgende redenen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de maatregel precies van kracht wordt. De Tweede Kamer moet nog instemmen met het voorstel. Het debat daarover staat morgenochtend gepland om 10.15 uur.

De hond uitlaten

Mocht de avondklok ingevoerd worden, komt er in ieder geval een uitzondering gemaakt voor hondenbezitters, zo liet premier Rutte tijdens de persconferentie weten. Wie na 20:30 uur de hond uit wil laten, kan dit gewoon in de buitenlucht doen.

Maaltijdbezorgers

Ook komt er een uitzondering voor maaltijdbezorgers. Zo kunnen mensen na ingang van de avondklok nog eten bestellen, en worden restaurants niet nog meer benadeeld. Persoonlijk eten bij een restaurant afhalen mag na 20:30 uur niet meer.

Zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers en werknemers in andere essentiële beroepen mogen van 20:30 uur tot 04:30 uur nog wel met een werkgeversverklaring de weg op. Hoe dit gecontroleerd gaat worden is nog niet duidelijk. Mogelijk komen er extra controles op deze verklaring in het openbaar vervoer en moet je hem in uitzonderlijke gevallen kunnen overleggen aan de politie.

Naast de gezondheidszorg vallen ook andere hulpdiensten, zoals politie en brandweer, onder de cruciale beroepen. Ook mensen met een noodzakelijke overheidsfunctie en medewerkers van de supermarkt en het openbaar vervoer vallen hieronder.

Mantelzorgers

Mantelzorgers mogen voor noodzakelijke zorg na 20:30 uur nog wel de straat op. Dat laat MantelzorgNL weten. Wel moeten ze een verklaring noodzakelijke mantelzorg bij zich hebben. Deze kunnen ze bij MantelzorgNL aanvragen.

De vereniging laat weten dat het wel belangrijk is dat de zorg die verleend wordt tussen 20:30 uur en 04:30 uur niet te verschuiven is naar een moment vóór of na de avondklok. Het gaat dus echt om alleen noodzakelijke mantelzorg, zoals het naar bed helpen of in geval van calamiteiten.


Hoe verhoog ik mijn weerstand?

De weerstand is eigenlijk een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo'n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed en dat heb je voornamelijk aan het immuunsysteem te danken.

Lees meer »

Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Lees meer »

Coronavirusinfecties: Covid-19

De coronavirussen behoren tot een familie van virussen. De meeste veroorzaken een milde bovensteluchtweginfectie (bijv. een gewone verkoudheid), maar sommige kunnen aanleiding geven tot ernstige en zelfs dodelijke luchtweginfecties. Dat geldt vooral voor:

Lees meer »

Het coronavirus: wat is het nou precies?

Dan misschien wel de meest gestelde vraag: hoe herken je het? Daarbij is het goed om te vermelden dat niet iedereen dezelfde symptomen vertoont. Dat maakt diagnose op basis van symptomen ook moeilijk. Maar in de incubatietijd van vier tot zeven dagen (sommige studies spreken van veertien dagen), duiden de volgende symptomen mogelijk op besmetting met het coronavirus:

Lees meer »