Mensen met zware psychische problemen mogen tijdens avondklok naar buiten

Gepubliceerd op 29 januari 2021 om 20:30

Mensen met zware psychische problemen mogen tijdens avondklok naar buiten | Mediafuze

Mensen met ernstige psychische problemen mogen tijdens de avondklok toch even het huis uit als dat noodzakelijk is voor hun mentale toestand. Met een persoonlijke verklaring wordt voor hen een uitzondering gemaakt, meldt het ministerie van Volksgezondheid vrijdag.

Mensen met ernstige mentale problemen als PTSS moeten in de verklaring aangeven dat ze vallen onder de categorie 'Hulp aan een hulpbehoevend persoon'. Ook wordt aangeraden om documenten mee te nemen waaruit blijkt dat met welke problemen ze kampen, zoals een crisiskaart.

Op die manier wordt hun persoonlijke situatie sneller duidelijk voor een politieagent of boa, ook als iemand het op dat moment bijvoorbeeld even moeilijk vindt de situatie goed uit te leggen omdat hij of zij het juist dan even zwaar heeft.

'Handhaving naar redelijkheid'

"De handhavers zullen naar redelijkheid handelen en de situatie inschatten", belooft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Toch wil hij ook deze mensen vragen om in de buurt van hun huis te blijven. "Het doel is immers om contacten en verspreiding van het virus te voorkomen."

Blokhuis wil mensen met psychische problemen daarom vragen eerst met hun zorgverlener te bespreken of er nog "andere interventies" mogelijk zijn, "om escalatie of verergering te voorkomen."


Hoe verhoog ik mijn weerstand?

De weerstand is eigenlijk een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo'n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed en dat heb je voornamelijk aan het immuunsysteem te danken.

Lees meer »

Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Lees meer »

Coronavirusinfecties: Covid-19

De coronavirussen behoren tot een familie van virussen. De meeste veroorzaken een milde bovensteluchtweginfectie (bijv. een gewone verkoudheid), maar sommige kunnen aanleiding geven tot ernstige en zelfs dodelijke luchtweginfecties. Dat geldt vooral voor:

Lees meer »

Het coronavirus: wat is het nou precies?

Dan misschien wel de meest gestelde vraag: hoe herken je het? Daarbij is het goed om te vermelden dat niet iedereen dezelfde symptomen vertoont. Dat maakt diagnose op basis van symptomen ook moeilijk. Maar in de incubatietijd van vier tot zeven dagen (sommige studies spreken van veertien dagen), duiden de volgende symptomen mogelijk op besmetting met het coronavirus:

Lees meer »