Tóch naar buiten tijdens avondklok? Deze boete hangt je boven het hoofd

Gepubliceerd op 23 januari 2021 om 10:00

Tóch naar buiten tijdens avondklok? Deze boete hangt je boven het hoofd | Mediafuze

Vanaf zaterdag geldt in heel Nederland een avondklok. Tussen negen uur 's avonds en half vijf 's ochtends mag niemand zich zonder geldige reden op straat begeven. Doe je dat wel, dan riskeer je een boete.

De avondklok is een extra maatregel bovenop de al ingevoerde lockdown en geldt tot 10 februari. Met deze zware maatregel wil het kabinet Nederlanders behoeden voor mutanten van het coronavirus, zoals de veel besmettelijkere Britse variant. "Als we nu niets extra's doen, kunnen we daar later spijt van krijgen", staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Hoogte boete tijdens avondklok

Als mensen zich tussen 21.00 en 04.30 tóch op straat begeven zonder geldige reden, dan mag hiertegen worden opgetreden. Overtreders kunnen een boete krijgen van 95 euro. Het boetebedrag is daarmee net zo hoog als de boete voor het overtreden van andere coronamaatregelen.

 

Maar wat zijn dan die geldige redenen? Daar heeft de Rijksoverheid het volgende overzichtelijke lijstje voor opgesteld:

 

  • Bij een noodsituatie.

  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.

  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet.

  • Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.

  • Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.

  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.

  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.

  • Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen.

  • Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

Bron: Rijksoverheid.nl

Verklaring avondklok

Iedereen vanaf 12 jaar die zich op straat begeeft als de avondklok actief is, moeten bovendien het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich dragen en een geldig legitimatiebewijs. Mensen die voor hun werk buitenshuis op pad moeten, moeten daarnaast de Werkgeversverklarig avondklok bij zich hebben.

 

Premier Mark Rutte stelde tijdens zijn persconferentie woensdag dat een valse verklaring geldt als een misdrijf. Als je verkeert in een noodsituatie of als je alleen de hond uitlaat, hoef je geen verklaring mee te nemen.


Avondklok wordt gewoon gehandhaafd, hof schort vonnis rechter op

Dinsdagochtend bepaalde de rechter in een door actiegroep Viruswaarheid aangespannen zaak dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De Staat tekende hoger beroep aan en vroeg het hof daarnaast in een speciale spoedprocedure de werking van dat vonnis uit te stellen. Die procedure diende vanavond. De Staat wil dat de avondklok van kracht blijft, in elk geval totdat de zaak in hoger beroep inhoudelijk aan bod is geweest. Die zitting staat vrijdag op het programma bij het Haagse hof. Een uitspraak zal een paar dagen later volgen.Het hof zei vanavond - tijdens een chaotische zitting - dat het louter gaat om een belangenafweging. Dat van Viruswaarheid is beperkt tot een aantal dagen, meent het hof, het belang van de Staat is het voorkomen van een jojo-effect. De rechter vindt het belang van de Staat daarom zwaarder wegen. ,,En nu allemaal snel naar huis”, zei ze na de uitspraak, die rond 20.30 uur was - kort voor het (wederom) ingaan van de avondklok om 21.00 uur.

Lees meer »