Tóch naar buiten tijdens avondklok? Deze boete hangt je boven het hoofd

Gepubliceerd op 23 januari 2021 om 10:00

Tóch naar buiten tijdens avondklok? Deze boete hangt je boven het hoofd | Mediafuze

Vanaf zaterdag geldt in heel Nederland een avondklok. Tussen negen uur 's avonds en half vijf 's ochtends mag niemand zich zonder geldige reden op straat begeven. Doe je dat wel, dan riskeer je een boete.

De avondklok is een extra maatregel bovenop de al ingevoerde lockdown en geldt tot 10 februari. Met deze zware maatregel wil het kabinet Nederlanders behoeden voor mutanten van het coronavirus, zoals de veel besmettelijkere Britse variant. "Als we nu niets extra's doen, kunnen we daar later spijt van krijgen", staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Hoogte boete tijdens avondklok

Als mensen zich tussen 21.00 en 04.30 tóch op straat begeven zonder geldige reden, dan mag hiertegen worden opgetreden. Overtreders kunnen een boete krijgen van 95 euro. Het boetebedrag is daarmee net zo hoog als de boete voor het overtreden van andere coronamaatregelen.

 

Maar wat zijn dan die geldige redenen? Daar heeft de Rijksoverheid het volgende overzichtelijke lijstje voor opgesteld:

 

  • Bij een noodsituatie.

  • Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.

  • Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet.

  • Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.

  • Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.

  • Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.

  • Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.

  • Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen.

  • Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.

Bron: Rijksoverheid.nl

Verklaring avondklok

Iedereen vanaf 12 jaar die zich op straat begeeft als de avondklok actief is, moeten bovendien het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich dragen en een geldig legitimatiebewijs. Mensen die voor hun werk buitenshuis op pad moeten, moeten daarnaast de Werkgeversverklarig avondklok bij zich hebben.

 

Premier Mark Rutte stelde tijdens zijn persconferentie woensdag dat een valse verklaring geldt als een misdrijf. Als je verkeert in een noodsituatie of als je alleen de hond uitlaat, hoef je geen verklaring mee te nemen.


Lockdown met drie weken verlengd

De winkels die geen levensmiddelen verkopen, mogen vanaf 10 februari wel open voor het afhalen van bestelde spullen. Als de besmettingscijfers blijven dalen, zal het demissionaire kabinet ook de avondklok afschaffen. Besluitvorming daarover volgt eind deze week.

Lees meer »

De belangrijkste informatie over het AstraZeneca-vaccin op een rij

Volgens de recentste vaccinatieplanning krijgen volwassenen met een medische indicatie vanaf half februari het AstraZeneca-vaccin. In deze groep vallen volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) in ieder geval de risicogroepen voor ernstige COVID-19 die de Gezondheidsraad in november heeft genoemd. Dit zijn de volgende groepen:

Lees meer »

Braziliaanse coronavariant aangetroffen in Nederland

De zogeheten P1-virusstam is aangetroffen in Amsterdam, bij twee personen die recentelijk naar Brazilië waren afgereisd. De mutatie kwam aan het licht tijdens bron- en contactonderzoek. De virusvariant wordt normaliter vooral gesignaleerd rondom de afgelegen Braziliaanse miljoenenstad Manaus.

Lees meer »