Leeuwen verdwijnen noodgedwongen uit Artis vanwege coronacrisis

Gepubliceerd op 28 januari 2021 om 08:00

 | Mediafuze

Artis neemt afscheid van zijn drie leeuwen, twee leeuwinnen en een mannelijke leeuw, omdat de door de coronacrisis getroffen dierentuin geen geld heeft om een nieuw leeuwenverblijf te bouwen. Dat meldt directeur Rembrandt Sutorius in een verklaring.

De dieren verhuizen half februari naar een dierenpark in Zuid-Frankrijk. "Het was een moeilijke beslissing, want de leeuwen zijn een deel van de identiteit van Artis. Het is een prachtige groep dieren waar wij erg aan gehecht zijn", stelt Sutorius. "We openden onze deuren in 1838 en hebben hier leeuwen sinds 1839."

Vier miljoen ophoesten

Volgens de dierentuindirecteur was het oude leeuwenverblijf zijn tijd ver vooruit toen het in 1927 openging. "Maar als je daar nu staat, wens je de dieren een beter en groter verblijf toe en dat kunnen we de komende jaren niet bieden." De 4 miljoen euro die een nieuw onderkomen voor de dieren moet kosten, kan het park nu niet ophoesten. "Wellicht kan het over drie of vijf jaar, maar het kan ook nog tien jaar duren voordat we het kunnen realiseren", aldus Sutorius. "Het betekent wat mij betreft niet dat we nooit meer leeuwen zullen hebben."

 

Doneeractie

De dierentuin is een actie gestart om wat meer inkomsten te genereren en aandacht te vragen voor de penibele financiële situatie. De campagne #vergeetArtisniet moet mensen ertoe bewegen om geld te doneren aan de dierentuin en hun mooiste herinnering aan het park te delen.


Tóch naar buiten tijdens avondklok? Deze boete hangt je boven het hoofd

De avondklok is een extra maatregel bovenop de al ingevoerde lockdown en geldt tot 10 februari. Met deze zware maatregel wil het kabinet Nederlanders behoeden voor mutanten van het coronavirus, zoals de veel besmettelijkere Britse variant. "Als we nu niets extra's doen, kunnen we daar later spijt van krijgen", staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Lees meer »

De avondklok komt er, alleen een half uurtje later. Dit staat je te wachten

Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is, zo staat op de site van de Rijksoverheid met alle maatregelen. Voor mensen die van hun werkgever de straat op moeten, is een uitzondering gemaakt op de avondklok. Zij moeten een Werkgeversverklaring avondklok bij zich dragen, waarin staat dat hun werk buitenshuis essentieel is voor het bedrijf. De werkgever bepaalt zelf of dat wel of niet nodig is, de overheid komt daarbij niet aan te pas voor een beoordeling.

Lees meer »

Eén persoon op bezoek en avondklok

Het aantal mensen dat thuis op bezoek mag komen, wordt verder teruggeschroefd naar één. Deze maatregel gaat per direct in. Er komt wel een uitzondering voor mantelzorgers die meerdere mensen nodig hebben om zorg te verlenen.

Lees meer »