Lockdown met drie weken verlengd

Gepubliceerd op 1 februari 2021 om 16:25

Lockdown met drie weken verlengd | Mediafuze

Het demissionaire kabinet verlengt de lockdown met minstens drie weken. Dat betekent dat de horeca, bioscopen en niet-essentiële winkels tot zeker 2 maart dicht blijven.

De winkels die geen levensmiddelen verkopen, mogen vanaf 10 februari wel open voor het afhalen van bestelde spullen. Als de besmettingscijfers blijven dalen, zal het demissionaire kabinet ook de avondklok afschaffen. Besluitvorming daarover volgt eind deze week.

Rutte en de Jonge presenteren nieuwe routekaart

Bij de persconferentie van dinsdag zullen premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) naar verwachting ook komen met een nieuwe routekaart. Die moet duidelijk maken bij welke stand van besmettingen, ziekenhuis- en ic-opnames en vaccinaties bepaalde beperkingen weer worden opgeheven.

Na heropening van de basisscholen en afschaffing van de avondklok moet heropening van de middelbare scholen volgen. Daarna kunnen de contactberoepen zoals kappers weer aan de slag. Voorlopig blijven de meeste maatregelen van de lockdown nog overeind. De horeca, musea, dierentuinen en pretparken blijven sowieso tot en met 2 maart dicht.

Britse variant

Reden om de lockdown voorlopig overeind te houden, is de opmars van de Britse variant van het coronavirus. In z’n laatste advies noemt het Outbreak Management Team (OMT) de epidemiologische situatie in ons land ’zeer kwetsbaar’. Waarschijnlijk komt momenteel de helft van het aantal besmettingen voor rekening van de Britse variant, waarvan de overdracht 49 procent hoger ligt.


Hoe verhoog ik mijn weerstand?

De weerstand is eigenlijk een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo'n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed en dat heb je voornamelijk aan het immuunsysteem te danken.

Lees meer »

Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Lees meer »

Coronavirusinfecties: Covid-19

De coronavirussen behoren tot een familie van virussen. De meeste veroorzaken een milde bovensteluchtweginfectie (bijv. een gewone verkoudheid), maar sommige kunnen aanleiding geven tot ernstige en zelfs dodelijke luchtweginfecties. Dat geldt vooral voor:

Lees meer »

Het coronavirus: wat is het nou precies?

Dan misschien wel de meest gestelde vraag: hoe herken je het? Daarbij is het goed om te vermelden dat niet iedereen dezelfde symptomen vertoont. Dat maakt diagnose op basis van symptomen ook moeilijk. Maar in de incubatietijd van vier tot zeven dagen (sommige studies spreken van veertien dagen), duiden de volgende symptomen mogelijk op besmetting met het coronavirus:

Lees meer »