Avondklok wordt gewoon gehandhaafd, hof schort vonnis rechter op

Gepubliceerd op 16 februari 2021 om 21:20

Avondklok wordt gewoon gehandhaafd, hof schort vonnis rechter op | Mediafuze

De avondklok blijft voorlopig van kracht. Het gerechtshof in Den Haag heeft vanavond het vonnis van de rechter in een kort geding over het opheffen ervan voorlopig opgeschort. Het hof deed dat op verzoek van de Staat, die hoger beroep heeft aangetekend tegen het vonnis. Viruswaarheid-voorman Willem Engel en jurist Jeroen Pols verlieten woest de rechtbank. ,,U heeft de geloofwaardigheid van de rechtspraak definitief om zeep geholpen. De rechtspraak zal zich moeten verantwoorden.”

Dinsdagochtend bepaalde de rechter in een door actiegroep Viruswaarheid aangespannen zaak dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. De Staat tekende hoger beroep aan en vroeg het hof daarnaast in een speciale spoedprocedure de werking van dat vonnis uit te stellen. Die procedure diende vanavond. De Staat wil dat de avondklok van kracht blijft, in elk geval totdat de zaak in hoger beroep inhoudelijk aan bod is geweest. Die zitting staat vrijdag op het programma bij het Haagse hof. Een uitspraak zal een paar dagen later volgen.

Het hof zei vanavond - tijdens een chaotische zitting - dat het louter gaat om een belangenafweging. Dat van Viruswaarheid is beperkt tot een aantal dagen, meent het hof, het belang van de Staat is het voorkomen van een jojo-effect. De rechter vindt het belang van de Staat daarom zwaarder wegen. ,,En nu allemaal snel naar huis”, zei ze na de uitspraak, die rond 20.30 uur was - kort voor het (wederom) ingaan van de avondklok om 21.00 uur.

Furieus

Willem Engel en jurist Jeroen Pols reageerden namens Viruswaarheid furieus op de beslissing van het hof. ,,U maakt een grote fout”, zei Engel tegen de voorzitter van het hof. Hij hekelde het feit dat het hof toch op de inhoud van de zaak was ingegaan, terwijl de zitting van vanavond alleen procedureel was bedoeld. De inhoud komt vrijdag weer aan bod en zal door dezelfde rechters worden behandeld als vanavond.

De sfeer tussen de vertegenwoordiging van Viruswaarheid en vooral de voorzitter van het hof was van meet af aan gespannen. Dat leidde tot een wrakingsverzoek, de protestgroep vond het hof namelijk vooringenomen. De wraking werd door drie andere rechters afgewezen, waardoor de zitting met een aantal uur vertraging alsnog door kon gaan.

Reactie Rutte

Demissionair premier Mark Rutte reageerde direct na afloop van de zitting in het gerechtshof in Den Haag op het nieuws. ,,Het goede nieuws is dat avondklok lopende het hoger beroep van kracht blijft. Ik roep iedereen op zich daaraan te houden. Het is van belang, want de Britse variant waart rond en die is veel besmettelijker. De avondklok is noodzakelijk in het pakket van maatregelen.’' Hij voegt toe: ,,Ik vertrouw erop dat de boa’s en handhavers goed omgaan met de handhaving van de avondklok.’’


Tóch naar buiten tijdens avondklok? Deze boete hangt je boven het hoofd

De avondklok is een extra maatregel bovenop de al ingevoerde lockdown en geldt tot 10 februari. Met deze zware maatregel wil het kabinet Nederlanders behoeden voor mutanten van het coronavirus, zoals de veel besmettelijkere Britse variant. "Als we nu niets extra's doen, kunnen we daar later spijt van krijgen", staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Lees meer »

De avondklok komt er, alleen een half uurtje later. Dit staat je te wachten

Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is, zo staat op de site van de Rijksoverheid met alle maatregelen. Voor mensen die van hun werkgever de straat op moeten, is een uitzondering gemaakt op de avondklok. Zij moeten een Werkgeversverklaring avondklok bij zich dragen, waarin staat dat hun werk buitenshuis essentieel is voor het bedrijf. De werkgever bepaalt zelf of dat wel of niet nodig is, de overheid komt daarbij niet aan te pas voor een beoordeling.

Lees meer »

Eén persoon op bezoek en avondklok

Het aantal mensen dat thuis op bezoek mag komen, wordt verder teruggeschroefd naar één. Deze maatregel gaat per direct in. Er komt wel een uitzondering voor mantelzorgers die meerdere mensen nodig hebben om zorg te verlenen.

Lees meer »