Avondklok blijft gewoon: ook Eerste Kamer stemt in met spoedwet

Gepubliceerd op 19 februari 2021 om 21:40

Avondklok blijft gewoon: ook Eerste Kamer stemt in met spoedwet | Mediafuze

Na de Tweede Kamer stemde vandaag ook de Eerste Kamer in met een spoedwet voor de avondklok. Een grote meerderheid nam de maatregel aan.

In de senaat klonk veel kritiek op de juridische onderbouwing door het kabinet, maar er tekende zich gedurende dag toch een ruime meerderheid af.

Eerder deze week spande Viruswaarheid een kort geding aan tegen de Staat, waarna de avondklok opgeschort werd. Een hoger beroep diezelfde dag zorgde er voor dat de maatregel toch bleef staan. Vandaag ging de zaak over de juridische onderbouwing van de maatregel verder, maar een uitspraak laat nog een week op zich wachten.

De avondklok werd door het kabinet ingesteld op basis van een noodwet, waarin staat dat een kabinet in noodgevallen regels kan invoeren zonder overleg met de Tweede en de Eerste Kamer. Na dinsdag werd in sneltreinvaart de spoedwet opgetuigd.

Dat er een nieuwe wet komt voor de avondklok stelt bijna alle partijen tevreden, bleek deze week. De maatregel wordt nu ondergebracht in de coronawetgeving. "Daarmee is de wet thuis waar die hoort", zei Chris van Dam (CDA). Hiermee heeft het kabinet gekozen voor de 'koninklijke weg', volgens SGP'er Kees van der Staaij.

'Weinig ruimte'

Volgens premier Rutte blijft de avondklok voorlopig sowieso nog nodig. Hij wees op het feit dat door de Britse variant van het coronavirus het aantal besmettingen te hoog blijft, net als het aantal ziekenhuisopnames. Rutte zei gisteren 'weinig ruimte' voor versoepelingen te zien, als de huidige harde lockdown 2 maart afloopt.

Het kabinet maakt dinsdag bekend hoe het verder moet na begin maart. Rutte zei wel dat er nog wordt gekeken naar het voortgezet onderwijs en of er iets mogelijk is voor de economie. Ook bekijkt het kabinet of de avondklok van kracht moet blijven tot 2 maart.


Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen

De derde regel in de bovenstaande afbeelding slaat bijvoorbeeld op terrassen, bioscoopzalen en soortgelijke bijeenkomsten. Voor onder meer uitvaarten, betogingen en religieuze bijeenkomsten gelden andere regels. Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht van alle uitzonderingen.

Lees meer »

Ik denk dat ik het nieuwe coronavirus heb, wat nu?

Probeer te voorkomen dat u het coronavirus krijgt of aan anderen geeft: Was uw handen vaak met zeep. Nies en hoest in uw elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes. Geef anderen geen hand.   Blijf thuis bij klachten: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen, verhoging (tot 38 graden) of koorts (meer dan 38 graden). U hoeft bij deze klachten niet getest te worden. Blijf thuis tot u 24 uur geen klachten heeft. Bel de huisarts als u steeds zieker wordt of moeilijker ademt. Bent u ouder dan 70, of heeft u een chronische ziekte? Bel dan direct uw huisarts of huisartsenpost als u: koorts heeft (meer dan 38 graden) en hoest of moeilijk ademt. Ga niet naar de huisarts toe. 

Lees meer »

Ik heb griep, wat nu?

Mocht je - met het idee dat het griepvirus verdwijnt - overwegen om jezelf in het zweet te werken door te gaan sporten, doe dit dan niet. Het is echt beter om je rust pakken. Het is niet nodig om de hele dag in bed door te brengen, maar met lichamelijke inspanning kun je beter wachten tot je beter bent.

Lees meer »