Wat mag wel en wat mag niet? De nieuwe coronamaatregelen op een rij

Gepubliceerd op 23 februari 2021 om 19:20

Wat mag wel en wat mag niet? De nieuwe coronamaatregelen op een rij | Mediafuze

Het kabinet accepteert “iets meer risico's” en laat de coronateugels een beetje vieren. Sommige maatregelen worden versoepeld, anderen blijven tot 15 maart in stand.

Middelbare scholen

Vanaf volgende week maandag gaan de middelbare scholen weer open. Wel onder strikte voorwaarden. Leerlingen moeten minimaal een dag per week naar school en meer indien verantwoord. Ook zijn ze verplicht mondkapjes te dragen en anderhalve meter afstand te houden. Wie klachten heeft, moet zich laten testen en bij een positieve test in quarantaine. Ook mbo-instellingen gaan gedeeltelijk open. Alle leerlingen op alle niveaus mogen een dag in de week naar school. 

Contactberoepen

Rij-instructeurs, nagelstudio's, schoonheidssalons, chiropractors, kappers, masseurs en anderen met een contactberoep mogen vanaf 3 maart weer aan de slag. Klanten moeten van tevoren wel reserveren en een gezondheidscheck ondergaan. Alleen sekswerkers zijn uitgezonderd op deze versoepeling. Veel contactberoepen moesten op 15 december het werk neerleggen. 

Winkelen

Niet-essentiële winkels mogen op afspraak open. Deze shopmogelijkheid komt bovenop de huidige optie om online bestellingen in de winkel af te halen. Fysiek shoppen mag weer vanaf volgende week woensdag. Winkeliers mogen dan per verdieping twee klanten ontvangen die zich vier uur van tevoren hebben aangemeld. Een winkelbezoek duurt minimaal tien minuten en winkeliers mogen per uur maximaal zes bezoekers binnenlaten.

Teamsporten

Voor iedereen tot en met 27 jaar is buiten sporten weer toegestaan. Wedstrijden spelen blijft verboden. Maar tieners en jongvolwassenen kunnen wel binnen hun eigen sportclub en met hun eigen team buiten hun favoriete sport uitoefenen. Dat was eerder alleen toegestaan voor jongeren tot achttien jaar. Sportscholen blijven nog wel dicht.

Avondklok

Tot de verkiezingsochtend op 15 maart blijft de avondklok in stand. Wie dus tussen 21.00 uur ‘s avonds en 4.30 uur in de nacht op straat vertoeft, kan rekenen op een boete van 95 euro. Op maandag 8 maart besluit het kabinet of de avondklok ook na 15 maart nog gehandhaafd blijft. Wordt de maatregel toch verlengd, dan hoeven stembureaumedewerkers  en andere verkiezingsbetrokkenen of degenen die alleen 's avonds konden stemmen geen boete te betalen op het moment dat ze zich na negen uur op straat begeven. Een werknemers- en werkgeversverklaring zijn op de verkiezingsdagen in deze gevallen niet nodig.

Bezoekersregeling

Versoepelingen blijven ook uit als het het aantal bezoekers thuis betreft. Nog altijd mag een huishouden maar één bezoeker per dag ontvangen. Ook deze regeling blijft gelden tot 15 maart, en ook hier geldt dat op maandag 8 maart duidelijk wordt of de maatregel wordt verlengd of niet.


Tóch naar buiten tijdens avondklok? Deze boete hangt je boven het hoofd

De avondklok is een extra maatregel bovenop de al ingevoerde lockdown en geldt tot 10 februari. Met deze zware maatregel wil het kabinet Nederlanders behoeden voor mutanten van het coronavirus, zoals de veel besmettelijkere Britse variant. "Als we nu niets extra's doen, kunnen we daar later spijt van krijgen", staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Lees meer »

De avondklok komt er, alleen een half uurtje later. Dit staat je te wachten

Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is, zo staat op de site van de Rijksoverheid met alle maatregelen. Voor mensen die van hun werkgever de straat op moeten, is een uitzondering gemaakt op de avondklok. Zij moeten een Werkgeversverklaring avondklok bij zich dragen, waarin staat dat hun werk buitenshuis essentieel is voor het bedrijf. De werkgever bepaalt zelf of dat wel of niet nodig is, de overheid komt daarbij niet aan te pas voor een beoordeling.

Lees meer »

Eén persoon op bezoek en avondklok

Het aantal mensen dat thuis op bezoek mag komen, wordt verder teruggeschroefd naar één. Deze maatregel gaat per direct in. Er komt wel een uitzondering voor mantelzorgers die meerdere mensen nodig hebben om zorg te verlenen.

Lees meer »