Viruswaarheid verliest hoger beroep: invoering avondklok was in orde

Gepubliceerd op 26 februari 2021 om 10:10

Viruswaarheid verliest hoger beroep: invoering avondklok was in orde | Mediafuze

De juridische onderbouwing voor de avondklok was toch in orde. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag beslist in een zaak die werd aangespannen door Viruswaarheid. De actiegroep kreeg vorige week dinsdag gelijk van de rechtbank, waarna de Staat in hoger beroep ging.

Dat hoger beroep heeft de Staat gewonnen. Het hof oordeelt dat de juridische onderbouwing voor de avondklok wel degelijk in orde was.

De rechtbank vond vorige week van niet, omdat bij de invoering gebruik is gemaakt van een speciale wet voor noodgevallen. De voorzieningenrechter vond dat er met de coronacrisis geen sprake is van een situatie waarvoor de wet is bedoeld, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak.

Buitengewone omstandigheden

Het hof stelt nu dat de avondklok wél op basis van deze wet ingevoerd mocht worden. Volgens het hof is er door de coronacrisis sprake van 'buitengewone omstandigheden'.

"De regering mocht uitgaan van het advies van het Outbreak Management Team", schrijft het hof. "Ook is het gerechtshof van mening dat het instellen van de avondklok proportioneel is en dat andere middelen redelijkerwijs niet voorhanden zijn."

De zaak werd vorige week vrijdag behandeld bij het gerechtshof in Den Haag. Viruswaarheid vroeg de rechter bij die zitting om 'moed' en te kiezen voor 'de belangen van de bevolking'. "Wij hopen dat u, net als de rechtbank, de juiste keuze maakt", zei jurist Pols namens de actiegroep.

Viruswaarheid in cassatie

Volgens Willem Engel van Viruswaarheid heeft het hof een fout gemaakt: "Ze hebben alles toegekend aan de staat, dat is een grove schending van de mensenrechten. De rechter heeft dat terzijde geschoven."

Engel zegt dat Viruswaarheid in cassatie zal gaan tegen de uitspraak van het hof. De zaak zal dan behandeld worden bij de Hoge Raad, de hoogste rechtbank van het land. "De enorme invloed van de politiek op de rechtstaat staat vast", stelt Engel. 


Rutte: druk op ziekenhuizen en verpleeghuizen nog hoog

Volgens Rutte is de druk op zowel ziekenhuizen als verpleeghuizen nog hoog. Er is wel iets van lucht in het systeem maar overal is het beeld nog altijd heel heftig. Bijvoorbeeld operaties die voor tweede of derde keer worden uitgesteld en mensen die zich maar even niet melden bij de dokter als ze een klacht hebben die niet op corona lijkt. Tegen die laatste groep mensen zeg ik: neem contact op met de huisarts bij beginnende klachten. Voor jezelf maar ook voor de druk op de zorg. Begin deze maand kwamen er dagelijks zo’n tienduizend nieuwe meldingen van positieve tests binnen bij het RIVM. Het afgelopen etmaal waren dat er 4.320. Rutte: We willen dat dit er minder dan 1.200 per dag worden. Het zal nog lang duren voor er genoeg ruimte is voor reguliere zorg.

Lees meer »

Voorlopig geen duidelijkheid over Kerst en de jaarwisseling

De Jonge: Als besmettingen blijven dalen, hopen we dat we half december een voorzichtige tussenstap kunnen nemen voor dingen die we zo graag willen doen. Juist dit jaar hebben we tijdens de donkere dagen behoefte aan extra aandacht voor elkaar en de mensen in onze omgeving. Vooral mensen die alleen zijn en zich eenzaam voelen. En dan helpt het als de kersttafel net iets groter is.

Lees meer »